Heropbouw Knokse Sint-Niklaaskerk kost 6.610.000 euro

© (Foto DM)
Redactie KW

Ondanks de onverwachte archeologische vondsten en bijhorende werkzaamheden door Raakvlak dit voorjaar zit de heropbouw van de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle op schema. Als alles volgens plan verloopt, zou Sinterklaas zijn kerk met sacrale ruimte en polyvalente zaal op 6 december 2019 komen inwijden. De totale renovatie is geraamd op 6.610.000 euro.

In de voorbije maanden gebeurde er al heel wat herstel aan het metselwerk. De zwaarst gehavende zones bevinden zich aan de topgevel aan de kant van de Dorpsstraat en ook grote delen van de vieringtoren. De kroonlijsten rondom het gebouw werden afgenomen en hersteld. Nieuwe eiken moerbalken, die ter plaatse werden gemodelleerd op dezelfde ambachtelijke manier zoals in de middeleeuwen, zijn geplaatst in het oudste gedeelte dat als sacrale ruimte zal blijven functioneren.

In het polyvalente gedeelte is een moderne, metalen spantenstructuur gemonteerd en aangebracht. Het metselwerk tussen de kruisbeuken werd afgebroken en wordt momenteel opnieuw gemetseld. In de loop van november wordt het dak gedicht. Tegen eind dit jaar begint men met het leggen van de leien. In de vieringtoren moeten de trapconstructie en de vloeren op de verschillende niveaus aangepakt worden. Bedoeling is om tegen Pasen 2019 de stalen spits van 26 meter hoog op de toren te plaatsen.

inwijding op 6 december

Als alles volgens schema verloopt, zou Sinterklaas zijn kerk met sacrale ruimte en polyvalente zaal op 6 december 2019 komen inwijden. De totale renovatie van de kerk is geraamd op 6.610.000 euro. Via de brandverzekering recupereert de gemeente Knokke-Heist 4.348.000 euro.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier