Heropbouw afgebrande Sint-Jan de Doperkerk gestart “einde voorzien tegen bouwverlof 2022”

De restauratie van de afgebrande kerk is begonnen.© GV
De restauratie van de afgebrande kerk is begonnen.© GV
Redactie KW

Maandag 4 januari startte aannemer Artes Woudenberg nv uit Brugge met de restauratie en heropbouw van de toren, sacristie en het koor van de afgebrande Sint-Janskerk. De kosten voor deze werken werden geraamd op 1.638.370 euro, exclusief btw.

De kerk werd op 16 oktober 2014 gedeeltelijk verwoest door een felle brand. Nadat de kerk in een eerste fase werd gestut, begonnen de werken afgelopen maandag.

“Volgens de vooropgestelde timing kon er gestart worden met de heropbouw van het oudste gedeelte”, zegt schepen van Patrimonium Johan Delrue (SAMENéén). “Dit zal in de oorspronkelijke staat gebeuren en vermoedelijk zullen de werken een kleine twee jaar duren.”

Gespecialiseerd in restauratie

“Om 6.45 uur werden begin deze week de drie containers op de Vierschaar geplaatst”, vertelt Kristof Van Hollebeke. “In de grote container zit het werkmateriaal, dan is er de vergaderkeet en de andere kleine is de schaftkeet waar we onder meer zullen eten. Van 7 uur tot 15.45 uur zijn we hier de vijf weekdagen te vinden. Het is een mooi project dat stap voor stap vorm zal krijgen. We zijn begonnen met de plaatsbeschrijving waarbij heel de staat van het gebouw digitaal in beeld werd gebracht.”

“Onze Constructive People zijn gestart met een ploeg van drie metselaars en van zodra de dakwerken aanvatten, zal de voltallige ploeg van 15 man aan het werk zijn”, vult projectingenieur Fien Sohier (25) aan. “Vrijdag 15 januari zal de grote torenkraan opgezet worden om materialen aan te leveren en alles over de kerkmuur te heffen. Eerst zullen de stabiliseringswerken van de muren gebeuren en dan volgt de reconstructie van de 17de eeuwse dakstructuur in het koor op basis van detailopmetingen van voor de brand. Onze timmermannen zijn gespecialiseerd in restauratie. Daarop volgt een deel binnenafwerking waarbij het cassetteplafond van de vieringtoren met bloemmotief hersteld zal worden. De toren zal opnieuw haar houten dakconstructie en plankenvloeren terugkrijgen. Ook de twee beschadigde zijaltaren, zullen gerestaureerd worden als belangrijke getuige van voor de brand. Het koor en de toren zullen gerestaureerd worden tot aan de binnenbepleistering zonder vloer- en wandafwerking.”

Stabiliteit

“Het moeilijke aan een afgebrand gebouw is de stabiliteit ervan correct inschatten. Op basis daarvan kunnen er eventueel extra stabilisatiemaatregelen nodig zijn”, legt de uit Poperinge afkomstige projectingenieur uit. “Vanaf maart zal de houten torenspits teruggeplaatst worden. Die wordt in de tentvorm van de jaren 1920 herbouwd en terug met leien bedekt. In de toren komen de twee kleine luidklokken terug. De grootste en oudste klok werd helaas door de brand verwoest. De beiaard en het mechanisch torenuurwerk zullen gerestaureerd worden met maximaal hergebruik van de uit de brand geredde onderdelen. Als laatste zal de vergulden torenhaan weer op haar plekje teruggezet worden. Het einde van de werken is voorzien tegen het bouwverlof van 2022.”

Artes Woudenberg is een onderdeel van de Artes Group dat een sterke speler is in de wereld van het ontwikkelen van duurzame kunstwerken en grote projecten algemeen. Zo zit de facelift van het Pand in Waregem dat gepland is in 2021-2022 ook in hun handen waarvoor Stad Waregem een investeringsbudget van 15 miljoen euro heeft voorzien. Een ander lopend project is bijvoorbeeld de bouw van het bezoekerscentrum aan de Sint-Baafskathedraal in Gent.

Heropbouw van het schip

“Het is wel bijzonder dat de projectingenieur een vrouw is”, aldus meestergast Kristof van Hollebeke. “De meeste mensen denken nog steeds aan een man als het over de verantwoordelijke van een bouwproject gaat. Alleszins heb ik er alle vertrouwen in dat Fien Sohier de komende periode deze werken in uitstekende banen zal leiden.”

“Dit is mijn eerste groot project”, vertelt Fien Sohier. “Onder leiding van een ervaren projectleider zal ik met de Constructive People opnieuw een pareltje maken van de Sint-Jan de Doperkerk.”

In een tweede fase zal de heropbouw van het schip gebeuren. Hiervoor zal het gemeentebestuur in februari opnieuw overleggen met de kerkfabriek en Onroerend Erfgoed om de verschillende mogelijkheden verder te bespreken. Er wordt gedacht in de richting van een binnentuin die de Anzegemnaren een mooie ontmoetingsplaats zou bieden. Van zodra er een definitieve beslissing genomen is, zal er een aanbesteding uitgeschreven worden. (GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier