Herman & Vandamme: “Extra veiligheid kostte ons 5.000 euro per bus”

Aline Herman is blij dat de grenzen eindelijk weer open zijn. (foto CLL) © CLL
Redactie KW

De toeristische sector haalt opgelucht adem. Nu de Europese grenzen heropend zijn, kan iedereen weer volop reizen beginnen plannen. Bij Herman & Vandamme, een nationale referentie op gebied van busreizen, is het dan ook alle hens aan dek.

“Zowel reizen als het vervoer van schoolkinderen viel voor ons volledig stil. Het enige veld waarin we nog actief bleven, was het recupereren van gestrande reizigers in het buitenland.” Voor Aline Herman (34) kwam de beslissing om reizen binnen Europa weer mogelijk te maken geen moment te vroeg. “Daguitstappen in België waren al mogelijk vanaf 8 juni”, gaat ze verder. “Helaas was het aanbod op dat ogenblik nog niet zo uitgebreid. Voor een vakantie over de grenzen heen was het wachten op het verlossende signaal van onze regering én die van de andere Europese landen.”

Aangepaste bussen

Gelukkig waren de klanten meteen weer van de partij zodra besloten was dat medio juni de grenzen opnieuw open gingen. “Ondertussen hebben we al drie bussen die begin juli vertrekken richting de zon, met 75% van de normale bezetting. We vullen onze bussen niet helemaal want we willen alles op alles zetten om de veiligheidsmaatregelen zo goed mogelijk toe te passen.”

Aline licht toe: “Een deel van onze coaches was al aangepast, voor het terugbrengen van de gestrande toeristen. Maar het spreekt voor zich dat we geen enkel risico wilden nemen op de toekomstige busritten. Al onze bussen werden daarom uitgerust met aangepaste luchtfilters die permanent draaien. Daarnaast worden ze constant ontsmet door gebruik te maken van een ioniserende techniek. Dat zijn slechts enkele voorbeelden van de maatregelen die we hier hebben toegepast om ieders veiligheid en comfort zo optimaal mogelijk te houden. We spreken al snel over 5.000 euro kosten per bus. Dat is een forse investering, maar het is het waard.”

Ook het personeel, dat technisch werkloos was, kijkt ondertussen uit naar de volledige herstart. “We vragen iedereen of ze zich klaar voelen om het werk te hervatten”, sluit Aline af. “Gelukkig bleek al snel dat zowat iedereen stond te trappelen om er opnieuw in te kunnen vliegen.” (CLL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier