Herman Leenders uit Ruiselede schrijft bundel na ontmoeting met ree

(foto RV)
Redactie KW

Na de roman ‘God speelt drieband’ in 2017, verschijnt nu de zevende poëziebundel van auteur en dichter Herman Leenders: Overstekend Wild. De effectieve ontmoeting met een ree in zijn verre achtertuin, de bosrijke omgeving Kruiskerke-Sint Maria Aalter vormde de aanzet.

“De ontmoeting, de confrontatie met de opduikende ree was de aanzet tot dit werk. Ze tast het spanningsveld af tussen enerzijds de droom of fictie en de realiteit of de alledaagsheid anderzijds”, zegt Herman Leenders. “Heel wat vragen en overwegingen, gepaard met tal van emoties, komen dan op. Is het een verschijning? Vaak zie ik hier, en dat is de lokale verankering, de gevaarsborden Overstekend Wild. Plots is er dan een moment van schoonheid en verrassing en verwondering als ik er een ontmoet. De verheffing uit de doodgewone realiteit en dan met een smak terug neerploffen in het gewone? Is het enkel maar een waarneming of een toevalstreffer? Een ontmoeting of een verschijning? Een droom of een visioen?” De gedichten zijn ontstaan uit de inspiratie van plaatsen en momenten. “Waar mensen, dieren en zelfs goden elkaar kruisen”, verklaart de auteur. “Reeën zijn veel indrukwekkender in het wild dan achter prikkeldraad. Er toch een live ontmoeten is een confrontatie. Het tafereel speelde zich hier in de bosrijke omgeving af en staat voor de harde confrontatie tussen natuur en cultuur.”

De bundel Overstekend Wild, zijn zevende uit zijn poëtisch oeuvre, omvat naast de nieuwe gedichten ook zeven pareltjes van vroeger, geschreven ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van WO I en 13 gedichten uit de periode 2016-2017, toen hij stadsdichter van Brugge was. Zijn recentste creatie zou voorgesteld worden in het poëziecentrum van Gent, maar die presentatie is door de coronacrisis afgevoerd. De bundel werd uitgegeven bij de Arbeiderspers. (RV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier