Herman (69) zag aanslag op Dirk De fauw gebeuren: “Het ging ongelooflijk snel”

Herman Rotsaert zag het incident gebeuren. © Davy Coghe
Piet De Ville

Herman Rotsaert, die tegenover het advocatenkantoor van Dirk De fauw in Sint-Andries (Brugge) woont, zat buiten op zijn terrasje tijdens de moordaanslag op de Brugse burgemeester. Hij zag alles gebeuren. “Alles ging zo ontzettend snel. De man zei geen woord tegen de burgemeester en vloog meteen op zijn keel af”, zegt de man.

In het grote appartementsblok tegenover het advocatenkantoor van Dirk de fauw en zijn vennoten wonen heel wat senioren die overdag veelal thuis zijn. Toch lijken er, voorlopig althans, niet al te veel getuigen te zijn van de moordaanslag op de burgemeester zaterdagvoormiddag omstreeks 11 uur.

Toen we in de namiddag zelf ter plaatse waren, kwamen de speurders nog eens langs voor buurtonderzoek. Een aantal omwonenden gaf wel aan een man gezien te hebben, die zou gekleed geweest zijn in donkere pull met kap, die al opmerkelijk lang vlakbij het advocatenkantoor stond te wachten.

De politie tijdens het buurtonderzoek.
De politie tijdens het buurtonderzoek.© Davy Coghe

Toch is er één man die het voorval voor zijn neus zag afspelen: Herman Rotsaert (69). De man woont een klein jaar in het appartement aan de Koude Keukenstraat. Sinds het overlijden van zijn echtgenote enkele maanden terug woont hij er alleen. Zijn flat op het gelijkvloers kijkt uit recht op de ingang van het ruim bemeten advocatenkantoor.

“Ik zit hier geregeld buiten op mijn terrasje. Het was me opgevallen dat een man al een hele tijd stond te wachten bij de ingang van het kantoor. Hij moet daar zeker al anderhalf uur gestaan hebben. Andere bewoners hier zeggen me dat ze hem al rond 8 uur ‘s morgens zouden gezien hebben. Dat is erg ongebruikelijk want de meeste mensen komen daar op afspraak en zijn dan ook min of meer stipt”, vertelt de man.

Het domein waar zowel het advocatenkantoor van Dirk De fauw als het appartementsgebouw staat waar Herman woont.
Het domein waar zowel het advocatenkantoor van Dirk De fauw als het appartementsgebouw staat waar Herman woont.© Davy Coghe

“Plots zie ik de donkere dienstwagen met chauffeur van de burgemeester hier het plein oprijden. De auto rijdt door tot dichtbij de ingang van het kantoor en de burgemeester stapt uit de wagen. Ik kan niet goed uitleggen waarom, maar ik had de indruk dat de burgemeester die man alleszins wel kende. In ieder geval heb ik geen woord horen spreken. Die man zei alleszins niets tegen meneer De fauw.”

“Van zodra de burgemeester goed en wel uit de auto was, liep de man op hem af en vloog hij op zijn keel af”, vertelt Herman nog. “Maar een mes of gelijk welk ander wapen heb ik niet gezien. Het klinkt misschien vreemd, maar ik heb zelfs geen bloed gezien. Het ging ook allemaal zo vlug, nog geen minuut duurde het allemaal samen denk ik. Ik zag dat mijnheer De fauw een stuk stof tegen zijn keel duwde. Intussen zag de chauffeur in de auto al vlug dat er iets aan de hand was en toen hij uit de wagen kwam, liep de dader enorm vlug weg. Dat was echt wel schrikken. Ik zie de burgemeester hier vaak en hij zwaait altijd eens. Hij lijkt mee een bijzonder vriendelijke man. En dan komt hij zoiets tegen…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.