Herinrichting Zeedijk als promenade start volgend jaar

Een simulatie van de dijk. © repro LC
Paul Bruneel

Volgend jaar wordt gestart met de vernieuwing en herinrichting van de volledige Zeedijk van Westende tot in Middelkerke. De werken zullen gefaseerd worden uitgevoerd en als alles vlotjes verloopt wordt de eerste spadesteek gegeven in september van volgend jaar.

De werken start in Westende en het schepencollege hoopt om tegen het einde van deze legislatuur al een flink stuk gevorderd te zijn zodat de werken tijdens de volgende legislatuur kunnen worden voltooid. “Het is een ambitieus project dat niet alleen de kustlijn beter moet beschermen, het is ook de bedoeling om met dat project de leefkwaliteit van zowel de inwoners als de toeristen in onze gemeente te verhogen”, zegt schepen voor Openbare Werken Eddy Van Muysewinkel. “Er komt veel meer groen en inwoners en toeristen zullen meer uren van de zon kunnen genieten, toch een van de redenen waarom heel wat mensen naar de kust komen. De realisatie van dit project zal van de huidige Zeedijk een echte en veelzijdige promenade maken.”

Simulaties golfslagen

Vooraleer de werken van start kunnen gaan, zullen, is nogal wat voorbereidingswerk en onderzoek nodig. Eddy Van Muysewinkel: “Er worden constructies en materialen getest in gespecialiseerde labo’s en ingenieurs zijn bezig met het maken van simulaties van golfslagen en krachten om tot de best mogelijke zeedijkconstructie te komen.”

De realisatie van dit project zal van de huidige Zeedijk een veelzijdige promenade maken – schepen Eddy Van Muysewinkel

De nieuwe promenade moet meer bescherming bieden tegen zware stormen en golfslag en daarom is het voorbereidingswerk enorm belangrijk. Tussen Westende en Middelkerke komen twee soorten dijken: een GDU-dijk en een grasdijk. Een GDU-dijk is een dijk die in twee niveaus wordt aangelegd, een nieuw lager niveau moet een eventuele golfslag breken en een hoger niveau -het niveau van de huidige zeedijk- moet ruimte bieden voor fietsers en wandelaars en horeca-uitbatingen. Deze GDU-dijk komt er in de badcentra van Middelkerke en Westende. Onder grasdijk begrijpen we een brede groenzone die wordt aangelegd tussen het harde deel van de huidige dijk en het strand. Die grasdijk zal bestaan uit zand en helmgras en voorzien zijn van verharde wandelpaden. De grasdijk komt er in de meer rustige residentiële zones van de dijk.

Eyecatchers

“De nieuwe promenade zal een metamorfose betekenen voor Westende en Middelkerke”, zegt schepen Van Muysewinkel nog. “De promenade wordt een groene gordel tussen de twee badplaatsen en als eyecatchers het casino in Middelkerke en het Rauschenbergplein in Westende. De mensen willen aan zee genieten van de zon en ook daar wordt aan gedacht want de terrassen zullen dicht bij het strand worden opgesteld zodat het al mogelijk zal zijn om van ‘s morgens vroeg te genieten van de zon. Ook op de promenade zelf zal het mogelijk zijn om vroeger van de zon te genieten, op sommige plaatsen zullen tot 4 zonne-uren per dag meer worden genoteerd. Een ochtendwandeling op de dijk in de zon zal dus tot de mogelijkheden behoren.”

Schepen Eddy Van Muysewinkel.
Schepen Eddy Van Muysewinkel.© LC

Er komt in totaal meer dan 100.000 m2 meter extra groenzone tussen Westende en Middelkerke. Er wordt volgend jaar gestart in Westende tussen de Kwinte en het Rauschenbergplein. Het eerste gedeelte wordt grasdijk en dichterbij de drukkere zone wordt overgegaan tot een GDU-dijk. Deze zone moet binnen de twee jaar worden afgewerkt, wil men kunnen genieten van een fikse Europese subsidie. De tweede fase behelst het gedeelte van aan het Rauschenbergplein tot aan de Rotonde om uiteindelijk richting Middelkerke te trekken tot aan het De Greefplein.

Ondergrondse parking

Vanaf de Logierlaan tot aan de Johannastraat komt een ondergrondse parking. Het totale kostenplaatje voor de werken wordt geraamd op zo’n 55 miljoen euro. MDK Vlaams Gewest voorziet hiervoor 5 miljoen euro en er is nog een Europese subsidie van 800.000 euro.

Een schema van de grasdijk.
Een schema van de grasdijk.© repro LC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier