Herinrichting woonwijken Westouter na de zomer van start

Burgemeester Wieland De Meyer, schepen Rik Baeckelandt en gemeenteraadsvoorzitter Bert Doise.©Eric Flamand EF
Burgemeester Wieland De Meyer, schepen Rik Baeckelandt en gemeenteraadsvoorzitter Bert Doise.©Eric Flamand EF
Redactie KW

Na deze zomer starten in de woonwijken van Westouter (Begoniapark, Viooltjesveld, Rozentros) belangrijke herinrichtingswerken. De voorbije zomer nog kraakte de wijk onder de coronadrukte toen wandelaars Westouter als het ware innamen om te wandelen. Ondermeer het aanleggen van afgebakende parkeerplaatsen zal dit probleem oplossen.

De aanleiding tot de herinrichting gaat terug tot 2018. “De voetpaden in deze wijk zijn al een tijd in slechte staat en inwoners drongen aan op de hernieuwing”, vertelt schepen Dirk Baekelandt. “We begonnen de plannen uit te werken met een studiebureau. Tijdens de uitwerking kregen we echter steeds meer het gevoel dat er veel meer potentieel in de wijk zat en dat het jammer zou zijn om enkel de voetpaden te hernieuwen. Zo zouden we het beeld van de wijk opnieuw voor tientallen jaren vastleggen. De wijk bestaat vooral uit brede wegen en voetpaden, en dat willen we met dit project grondig aanpakken. We hebben niet alleen gekeken naar de voetpaden, maar naar de inrichting van het hele openbaar domein in de wijk. We voorzien een versmalling van de wegen, zodat deze niet meer uitnodigen om snel te rijden. In de inritten worden nieuwe voetpaden voorzien, maar in de doodlopende straatjes vervangen we de voetpaden door groenzones. In de hele wijk wordt een 20-tal nieuwe bomen voorzien. Maar liefst 2.000 m² verharding verdwijnt uit deze wijk en er wordt bijna een kilometer wegenis aangepakt.”

Voorbeeld voor andere wijken

Gemeenteraadsvoorzitter Bert Doise is bewoner van de wijk. “De wijk zal veiliger worden voor wandelaars en fietsers, maar zal ook een veel groenere aanblik krijgen. Door de grote inzet op groen en waterinfiltratie wordt dit een voorbeeld voor veel andere wijken. Het wordt een echte klimaatrobuuste wijk, wat alle inwoners ten goede komt. We voorzien voor dit project een budget van meer dan 700.000 euro.”

De gemeente Heuvelland wil de bewoners betrekken in het project. “Iedereen krijgt een persoonlijke brief in de bus met uitgebreide uitleg over dit project en een detail van de plannen voor zijn of haar straat. De plannen worden ter plaatse ook op groot formaat uitgehangen. Via de website van de gemeente kan je de plannen terugvinden, maar ook een presentatie waar we in een kwartiertje de plannen overlopen. Wie dat wenst, kan ook de diensten contacteren voor een persoonlijke afspraak. Mensen die opmerkingen hebben, kunnen die via mail, telefonisch of op deze persoonlijke afspraak doorgeven. Zo krijgt iedereen inspraak”, aldus burgemeester Wieland De Meyer. “We hopen het dossier tegen eind maart af te werken en te bespreken op de gemeenteraad.”

Info: https://www.heuvelland.be/woonwijkwestouter

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.