Herinrichting Eernegemse Stationsput goedgekeurd

Schepen Celesta Muylle aan de Stationsput. © Foto Coghe
Redactie KW

Tijdens de laatste gemeenteraad zijn drie bestekken goedgekeurd voor de herinrichting van de Stationsput, waarvoor 650.000 euro is uitgertrokken. 150.000 euro daarvan wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

“De bedoeling is om de omgeving van de Stationsput uit te bouwen tot een toeristisch-recreatieve troef voor onze gemeente”, zegt schepen Celesta Muylle. “Enkele bijgebouwen moeten worden afgebroken. De verharding wordt herdaan. Zo wordt de Statiebeekstraat opgebroken en omgevormd tot een betonnen karrenspoor. Sommige bomen en struiken worden gerooid. Enkele bomen moeten weg, omdat ze op omvallen staan, of om andere bomen de gelegenheid te geven om uit te groeien. De omgeving wordt opnieuw beplant met streekeigen bomen en planten en het gerooide hout en de takken worden hergebruikt. Er zijn een aantal natuurlijke speeltuintjes voorzien. Het hout wordt hergebruikt om speeltoestellen te maken. Er is ook een stuk grasland voorzien, waar rekening gehouden werd met bijen en vlinders. In dit dossier werd rekening gehouden met het advies van het Agentschap voor Natuur en Bos, onder meer om te bepalen welke bomen en struiken gerooid moeten worden, welke zouden moeten blijven staan en wat er in de plaats zou moeten komen.”

“Omdat het toch allemaal draait rond water, hebben we naast het fietsinrijpunt een plaats voorzien waar kinderen water kunnen oppompen dat gevoed wordt met het dakwater van de woning. Het water stroomt dan over een aantal elementen naar een bedding. Die wordt dan weer aangelegd met gerecupereerde kasseien. Dat is trouwens niet de enige plaats waar recuperatiemateriaal ingepast wordt. Er komen voorzieningen om te kunnen picknicken en rustplaatsen”, zegt de schepen.

Geen landtong

“In de oorspronkelijke plannen was een landtong voorzien in het oostelijke deel van de Stationsput. Dit werd finaal niet weerhouden. We hebben hierin het advies van Natuur en Bos gevolgd. In het oorspronkelijke dossier zouden er rotsblokken gestort worden in de Stationsput. Bos en Natuur argumenteerde dat dit geen meerwaarde voor de natuur met zich mee brengt, en als we dit wel zouden doen, dan adviseerden ze om zacht aflopende hellingen te beplanten met rietvelden. Dat zou de kosten doen oplopen ten nadele van de andere werken. We vreesden nadien dan ook erosie en afkalving van de oevers.”

Fietsinrijpunt

“De bestaande woning wordt heringericht tot fietsrustpunt en polyvalent educatief centrum. De ramen worden verlaagd en de deur verbreed, om visueel contact met de Stationsput te verzekeren. Het dak wordt verstevigd, want de westelijke muur wordt volledig afgebroken. Er komt een informatiepaneel uit cortenstaal met de historiek van de Stationsput. Het kan gebruikt worden als overdekte picknickplaats of ontmoetingsplaats voor excursies en er komt een voetgangersbrug over de Statiebeek naar de Stationsput.” (RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier