Herinneringen aan 125 jaar ouderenzorg en 50 jaar Rustenhove in Ledegem

Rustenhove, Heemkundige Kring en Gemeente Ledegem stippelden een herinneringswandeling uit die de deelnemers langs verschillende herkenbare plaatsen in de gemeente brengt. (foto JS)©jan_stragier Jan Stragier
Rustenhove, Heemkundige Kring en Gemeente Ledegem stippelden een herinneringswandeling uit die de deelnemers langs verschillende herkenbare plaatsen in de gemeente brengt. (foto JS)©jan_stragier Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Naar aanleiding van 125 jaar ouderenzorg en het vijftigjarige bestaan van het woon-zorgcentrum Rustenhove werkte het woon-zorgcentrum in samenwerking met de heemkundige kring een herinneringswandeling uit.

Woon-zorgcentrum Rustenhove bestaat 50 jaar. Inmiddels is het ook 125 jaar geleden dat de ouderenzorg in de gemeente Ledegem werd opgestart. Els Cokelaere, medewerkster van het lokaal dienstencentrum De Kring snuisterde in de geschiedenisboeken.

“In 1896 namen de Zusters Heilige Familie uit Kortrijk de zorg over de ouderen hier op zich. Ze startten onmiddellijk met de bouw van een nieuw oudemannenhuis langs de Rollegemstraat”, aldus Els. In augustus 1898 werd het nieuwe gebouw in gebruik genomen.”

“Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het rusthuis ontruimd. De bewoners en de zusters werden in veiligheid gebracht in een Gents hospitaal. De site in Ledegem werd door de Duitsers ingepalmd en ingericht als veldlazaret. Na de oorlog kwamen de zusters en de bewoners terug naar Ledegem. Daar troffen ze een zwaar beschadigd gebouw aan.”

Vooruitstrevend

“Het rusthuis overleefde de Tweede Wereldoorlog. Na die tweede oorlog was er een kleine boerderij aan het oudemannenhuis verbonden. Dit zorgde voor heel wat extra voedingswaren die in het gebouw verbruikt werden. De bewoners waren niet alleen bejaard. Ook minder begaafden, armen en zieken konden er terecht.”

In 1967 voldeden de toenmalige gebouwen niet meer en mochten er geen nieuwe zieken meer aanvaard worden van de inspectie.

“Gedurende drie jaar werd er gebouwd aan Rustenhove, het nieuwe en huidige woon-zorgcentrum. Rustenhove was bijzonder vooruitstrevend voor zijn tijd en bestond toen uit 35 studio’s, vijf éénpersoonkamers en 15 tweepersoonkamers”, legt Els uit. In november 1971 namen de eerste bewoners er hun intrek.”

Sinds de start van Rustenhove is het woon-zorgcentrum enorm gegroeid. Zo werden het nieuwe dagverzorgingscentrum en het lokaal dienstencentrum De Kring gerealiseerd. “Het aantal woongelegenheden werd gevoelig uitgebreid. De huidige capaciteit van het woon-zorgcentrum bedraagt 137 woongelegenheden.”

In normale omstandigheden zou het woon-zorgcentrum 125 jaar ouderenzorg in de gemeente en 50 jaar Rustenhove uitgebreid vieren. Ook hier steekt corona echter stokken in de wielen.

“Veel kunnen we spijtig genoeg niet doen momenteel. We zochten naar een coronaveilige manier om toch die verjaardagen een beetje in de kijker te zetten. Daarbij kregen we steun van de plaatselijke heemkundige kring”, vertelt Els.

Ook in deelgemeenten

Het woon-zorgcentrum en de heemkundige kring werkten een herinneringswandeling uit in Ledegem. De 2,5 kilometerslange wandeling brengt de deelnemers langs verschillende herkenbare plaatsen in de gemeente. Met de brochure op stap of door QR-codes te scannen komt men meer te weten over de verschillende belangrijke plaatsen in de gemeente. De wandeling brengt de deelnemers onder andere langs het oorlogsluchtvaartmuseum Old Leghem, de pastorie, een Duitse bunker en het voormalige station. Startpunt is het woon-zorgcentrum Rustenhove.

“De komende weken en maanden werken we ook een dergelijk project uit voor deelgemeenten Rollegem-Kapelle en Sint-Eloois-Winkel”, aldus Els. Meer informatie omtrent de herinneringswandeling is verkrijgbaar in het woonorgcentrum.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.