Herenhuis met 12 studio’s onbewoonbaar verklaard nadat plafond instort

© (Foto JH)
Redactie KW

Een groot herenhuis in de Generaal Baron Jacquesstraat in het centrum van Diksmuide wordt onbewoonbaar verklaard omdat de leefsituatie er totaal onveilig is. In het huis zijn liefst 12 studio’s gevestigd en wonen 13 mensen. Maandag stortte er plots een plafond in. “Er moet al langer een probleem geweest zijn”, zegt burgemeester Lies Laridon.

Het was maandagavond rond 20.30 uur toen een bewoner plots naar de brandweer van Diksmuide moest bellen omdat een deel van de studio plots ingestort was. Eenmaal ter plaatse bleek het om de studio te gaan aan de straatzijde vooraan, in de Generaal Baron Jacquesstraat. Het plafond van om en bij de 20 vierkante meter bleek ingestort te zijn en lag op de zetel in de woonkamer. Er vielen gelukkig geen gewonden.

Totaal onveilig

Toen de brandweer de nodige hulp bood merkten ze op dat de omstandigheden ter plaatse absoluut onveilig waren. Ook de politie kwam ter plaatse voor de nodige vaststellingen. Er werd onmiddellijk beslist om het huis als onveilig te beschouwen en te laten verzegelen. Er bleken immers heel wat problemen binnen te zijn. Doordat er al veel langer sprake is van waterinsijpeling zowel in de plafonds, de muren en de kelder raakte het gipswerk van het plafond helemaal vermolmd en stortte ze plots in. Daardoor was het houten gebinte bloot komen te liggen en ook dat bleek in slechte staat te zijn. Bovendien dreigden er zo ook problemen te komen met de elektriciteit. Daarnaast waren de leefomstandigheden verre van hygiënisch. Dat alles deed de hulpdiensten ter plaatse besluiten dat het pand onmiddellijk ontruimd moest worden. Er was immers acuut gevaar voor de bewoners van de 12 studio’s. In totaal gaat het om 13 personen. De brandweer maakte de voordeur dicht met houten planken en de politie verzegelde het huis.

Huisjesmelkerij?

In het huis zijn 12 studio’s gevestigd, vier per verdieping. De meeste bewoners zijn erkende asielzoekers uit Eritrea of Afghanistan al hebben er ook drie Belgen hun vast adres. Het gaat bijna in elke studio om alleenstaanden. Burgemeester Lies Laridon werd op de hoogte gebracht van de schrijnende situatie en greep onmiddellijk in. “In de praktijk werd het huis maandagavond meteen onbewoonbaar verklaard en verzegeld door de politie”, zegt ze. “En vandaag nog onderteken ik de beslissing om het ook officieel onbewoonbaar te verklaren. De situatie is er onveilig om te wonen. Vijf bewoners kregen opvang in het LOI waar plaatsen vrij waren. De anderen kunnen tot nader order terecht bij familie en vrienden. Het lijkt duidelijk dat er in het huis al langer een probleem is, bijvoorbeeld met waterinsijpeling. Ik sluit niet uit dat er ook gerechtelijke vervolging komt maar dat is aan het parket om te beslissen.” De politie stelde alvast een pv op die wordt overgemaakt aan het parket. De eigenaar van het pand is een 44-jarige Bruggeling, die volgens bewoners nauwelijks omziet naar het huis. Er wordt onderzocht of er sprake is van huisjesmelkerij.

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier