Herdenkingswandeling verongelukte James Seynaeve in Oostrozebeke: “Een gezellige happening”

Mama Annick Vandevelde houdt de herinnering aan haar verongelukte zoon James levendig. (foto FM) © Frank Meurisse Frank Meurisse

Zondag kan je aan ‘t Vissershoveke in de Beukstraat in Oostrozebeke de start nemen van een herdenkingswandeling. Bedoeling is om herinneringen op te halen aan James Seynaeve. Op 12 september zou hij 27 jaar geworden zijn. Een ongeval dat hij niet overleefde, besliste er echter anders over.

“Vergeten is James allerminst”, zegt zijn mama Annick Vandevelde. “De vrienden die we geregeld ontmoeten op de herdenkingsplaats van zijn ongeval én op het kerkhof bewijzen dit. Ook zijn toenmalige vriendin Nina zie ik nog regelmatig. Zij zat naast James bij het ongeval en is door het oog van de naald gekropen.”

“Vroeger kwamen hier geregeld vrienden over de vloer, ook op speciale dagen, maar door corona kon dit een tijdlang niet meer. Ook tuningmeetings vonden wegens dezelfde reden niet meer plaats, ook daar liepen we bekenden tegen het lijf. Om hiermee weer aan te knopen, organiseren we nu een herinneringswandeling.”

Troost

De wandeling vindt plaats op zondag 12 september, de verjaardag van James. Die dag zou hij 27 jaar geworden zijn. Het noodlot besliste hier anders over. Hij kwam om het leven bij een smartelijk verkeersongeval langs de Rijksweg in Oekene, nu ruim zes jaar geleden. Maar de pijn voor de nabestaanden blijft.

“Zo goed en zo kwaad als het gaat slaan we ons erdoor”, zegt Annick. “Je leert het ergens aanvaarden. In huis staan heel wat herinneringen en zo zijn er nog zaken die de band met hem in stand houden. Zo kocht ik de wagen, een Golf IV, waarvan James op het punt stond hem te kopen. Dit maakt het allemaal wat draaglijker. De moeilijke momenten zullen blijven komen. Maar dan vind ik bijvoorbeeld troost in muziek. Ook het feit dat de coronamaatregelen versoepelen en we weer buiten kunnen, brengt opluchting.”

Zonnetje

James’ zus Lisa is vijf maanden geleden mama geworden van Marie-Lou. “Ze is een zonnetje in huis”, getuigt Annick. “James zou haar ‘peetje’ geweest zijn.”

Hengelen was ook een tijdsbesteding van James en zijn mama houdt er aan met zijn hengel een vislijntje te werpen. Dat gebeurt de ochtend voor de wandeling aan ‘t Vissershoveke.

“Het zijn kleine details, maar ze houden James bij me”, verklaart ze. Aan datzelfde Vissershoveke start ook de wandeling. Tussen 13 en 17 uur kan vrij gestart worden. Het is een tocht van zowat 4 km die rond de Herenthoeve trekt. Iedereen die wil, mag meestappen. Achteraf vindt er nog een gezellig samenzijn plaats met hapjes en drankjes, terwijl Jeneil voor een streepje muziek zal zorgen. “Zij was er ook bij op de herdenking van James”, zegt Annick. “Bedoeling is er een gezellig gebeuren van te maken. Plezier staat voorop, want dat zou James ook zo gewild hebben”, besluit ze.

(FM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.