Herdenkingsplechtigheid bij start van Vierdaagse van de IJzer

Vlnr Kapitein-Commandant Demunter, burgemeester Lies Laridon, ambassadeur van Bondsrepubliek Duitsland Martin Kotthaus en fregatkapitein Pilippe De Cock, militair commandant van West-Vlaanderen bij de ontvangst van de ambassadeur aan de Duits Militaire begraafplaats in Vladslo. © (Foto ACK)
Redactie KW

De Vierdaagse van de IJzer vertrok deze ochtend vanuit Diksmuide. Hoewel het een coronaveilig evenement was zijn er toch 3.921 enthousiaste wandelaars aan de start gekomen. Om 10.45 uur werd er op de Duitse militaire begraafplaats in Vladslo een herdenkingsplechtigheid gehouden.

De ambassadeur van de Bondsrepubliek Duisland, Martin Kotthaus, werd er verwelkomd door burgemeester Lies Laridon van Diksmuide. In de inleidende speecht werd verteld dat op deze plaats 25.644 Duitse soldaten begraven liggen waaronder de zoon van Käthe Kollwitz, Peter, die sneuvelde tijdens het beleg van de geallieerden bij het bruggenhoofd van Diksmuide. Zijn moeder, kunstenares Käthe Kollwitz ,maakte als gedenkteken en eerbetoon ‘Het Treurend Ouderpaar’ dat op de begraafplaats in Vladslo geplaatst is.

Na de speech van ambassadeur Kotthaus, die het belangrijk vond om hier de gesneuvelden te eren en alle oorlogen die nog altijd woeden betreurde en ook zijn wens uitsprak dat er vrede in de gezinnen en overal op de wereld mag zijn, was het tijd voor de bloemenhulde. Naast de ambassadeur kwamen ook burgemeester Laridon van Diksmuide en onder andere Fregatkapitein-stafbrevethouder Philippe De Cock, militair commandant van de provincie West-Vlaanderen, Luitenant-kolonel-stafbrevethouder Patrick Mestdagh korpscommandant bataljon Artillerie, Luitenant kolonel-stafbrevethouder Pierre Renotte korpscommandant 14de med.BN, korpscommandant Michel Casteleyn, directeur competentiecentrum materiaal en productie Ieper, Erekolonel Erik De Muynck in naam van de Volksbund Deutsche Kriegsgäbersfürsorge en Erwin Pelgrim, provinciaal afgevaardigde van Souvenir Français samen met nog tal van militaire hoogwaardigheidsbekleders bloemen leggen aan de voet van het beeld ‘Treurend Ouderpaar’.

Het lied ‘Der gute Kamerad’, een traditioneel lied uit het Duitse leger, gespeeld samen met de Europese Hymne, het Duitse en het Belgische volkslied. Na afloop werd in stilte vertrokken, een plechtigheid die met minder personen dan normaal werd gehouden maar daarom niet minder aangrijpend was. (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier