Herdenkingsplaat voor prins én alle andere oorlogsslachtoffers in Moorslede

Langs de Passendaalsestraat werd een herdenkingsplaat ingehuldigd ter ere van prins Wolrad zu Waldeck und Pyrmont. “Deze gedenkplaat herdenkt niet alleen de prins, maar ook alle andere slachtoffers in de Eerste Wereldoorlog, zonder onderscheid van ras, rang of nationaliteit, over de continenten heen” zei Johny Serruys, bestuurslid bij de Moorsleedse heemkundige kring.

De onthulling van de gedenkplaat in Stadendreve in Moorslede. © Do NOT CROP without my permission

Vorige zondagochtend kwam een vijftigtal mensen samen langs de Passendaalsestraat in Moorslede waar een nieuwe herdenkingsplaat ingehuldigd werd. “In deze buurt boven Stadendreve sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog op zaterdag 17 oktober 1914 prins Walrad zu Waldeck und Pyrmont als aanvoerder van een Duitse verkenningspatrouille onder een salvo van kogels bij het helpen van een gewonde militair”, aldus Johny Serruys, bestuurslid bij de Moorsleedse heemkundige kring. Prins Wolrad was luitenant bij het Garde-Dragoner-Regiment 23. Hij was slechts tweeëntwintig jaar oud toen hij in Moorslede, vlakbij Stadendreve, om het leven kwam.

Verbonden met koninklijke families

Wolrad Friedrich prinz zu Waldeck und Pyrmont werd op 26 juni 1892 geboren in het Duitse Arolsen, in de regio Kassel. Hij was het achtste kind van Georg Victor zu Waldeck und Pyrmont en eerste kind van zijn tweede vrouw Louise von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg. Via zijn halfzussen was de prins verbonden met de koninklijke families van Nederland, Württemberg en Groot-Brittannië. “Op 14 maart 2018 ontvingen we met het bestuur van de heemkundige kring Moorslede een delegatie van de gidsenkring van het Kasteel van Bad Arolsen. Op vraag van die gidsenkring hadden we opzoekingen gedaan naar de plaats waar hun prins in Moorslede precies gestorven was”, aldus Rik Lybeer van de heemkundige kring. De leden van de Duitse gidsenkring wilden de plaats waar de prins stierf graag bezoeken.

Bezoek aan kasteel

Het bezoek en de hartelijke ontvangt van de heemkundige kring van Moorslede heeft bij de Duitse gidsenkring een grote indruk nagelaten waarna ze de Moorsleedse vereniging uitnodigde voor een bezoek in Arolsen. “Van 2 tot 4 mei dit jaar bezochten we met verschillende leden Arolsen”, aldus Lybeer. De Moorsleedse vereniging werd er ontvangen op het residentieel kasteel van kroonprins Carl Anton Wolrad zu Waldeck und Pyrmont. De aanwezigen kregen er een rondleiding. Bij terugkomst heeft de heemkundige kring een aanvraag ingediend bij het Moorsleedse gemeentebestuur om een gedenkplaat voor de gesneuvelde prins te plaatsen in de omgeving waar hij ruim honderd jaar geleden sneuvelde.

“Deze gedenkplaat herdenkt niet alleen prins Wolrad, maar alle slachtoffers van deze oorlog, zonder onderscheid van ras, rang of nationaliteit, over alle continenten heen”, aldus Johny Serruys. Tijdens de onthulling nam ook historicus Jan Vancoillie het woord. Hij schetste het kader waarin de Duitse prins op 17 oktober 1914 in Moorslede sneuvelde. “Niet enkel de prins is gestorven tijdens deze gruwelijkheid. De Wereldoorlogen brachten heel veel verdriet. Het maakt niet uit of de gesneuvelde een prins was of een boer. Woorden van Willem Vermandere passen hier perfect bij: het is altijd iemands vader, altijd iemands kind.”

Nooit meer oorlog

Op de onthulling van de gedenkplaat tekenden ook kroonprins Carl Anton en zijn moeder, vorstin Cecilia, present. Carl Anton, familie van de gesneuvelde prins, bedankte de Moorsleedse initiatiefnemers uitgebreid voor wat ze verwezenlijkt hebben. “Bedankt om deze herinnering voor onze familie levendig te houden. Een grote tragedie zoals een Wereldoorlog is al twee keer gebeurd. Dit mag nooit meer gebeuren.” (BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.