Herdenkingsheuvel in Anzegem moet kunst en rust met recreatie combineren

Redactie KW

De herdenkingsheuvel in de Landergemstraat werd plechtig geopend door schepen van toerisme Noël Veys en burgemeester Claude Van Marcke.

De Anzegemse kunstenares Gerda Vanlaeke zorgde voor een eerste kunstwerk: “Het is de bedoeling dat het een weide wordt niet alleen om rustig te ontspannen, maar waar ook een kunstig kantje aan komt: kunstwerken, maar ook een openluchtpodium die in september 2018 zal ingewijd worden in samenwerking met de kunstacademie”, klonk het bij schepen Noël Veys.

De begraafplaats bestaat van in de eerste wereldoorlog en is de laatste rustplaats geweest van gestorven Duitsers, maar ook heel wat veldgraven in de buurt. “De mensen die hier begraven werden, zijn ondertussen opgegraven en opnieuw begraven in Langemark of Menen”, legde Veys uit. Nu zal de begraafplaats een diepere Groot-Anzegemse betekenis krijgen. De zeven eiken die al sinds toen op de plek staan, dragen elk de betekenis van één van de dorpskernen: Heirweg, Vichte, Ingooigem, Gijzelbrechtegem, Tiegem, Kaster en Anzegem. Het project kadert dan ook in de versterking van die dorpskernen.

Voor de rest zal de weide een soort speelweide en rustplaats worden. Tegen de zomer zal ook een toegang voor rolstoelgebruikers aangelegd worden. “In de toekomst is er ook de bedoeling een concreet rolstoelpad aan te leggen van aan woonzorgcentra Wielant en Ter Berk”, zei de schepen nog.

(AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier