Herdenkingsbord voor Duits kerkhof in Sint-Eloois-Winkel

De onthulling van het bord. © Jan Stragier
Redactie KW

Zaterdagmorgen werd er in de Oekenestraat in Sint-Eloois-Winkel een herdenkingsbord ingewijd dat herinnert aan het Duits kerkhof in de Eerste Wereldoorlog.

De plechtigheid vond plaats in aanwezigheid van gouverneur Carl Decaluwe, leden van Ledegemse schepencollege en van tal van leden van de plaatselijke heemkringen. Zowel de gouverneur als burgemeester Bart Dochy riepen in hun betoog op tot ‘nooit meer oorlog’. De burgemeester verwees hier ook impliciet naar allen ‘die denken met wapens hun gelijk te halen’.

Het Duits kerkhof werd opgetrokken in de Oekenestraat nadat het veldhospitaal en lazaret aan het klooster te dicht bleek te zijn bij het centrum van de gemeente.

Ledegem, en nog meer Sint-Eloois-Winkel, bleek net ver genoeg achter de frontlinie te bevinden zodat ze buiten het bereik van de kanonnen vielen. Er werden tot 970 Duitsers begraven. In 1953 werd het kerkhof ontruimd. Een groot gedeelte verhuisde naar Menen en een ander gedeelte naar Langemark. In 1976 werd de weg afgesloten voor de aanwezigheid van de E403.

Voor het monument werd onthuld was er nog een getuigenis van een vrouw die sprak in naam van de Duitse mannen die omgekomen waren in de ‘Groote Oorlog’. Ook speelde een groepje van de Winkelse Harmonie nog ‘Ode an der Freude’, het Europees volkslied.

(LDE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier