Herdenking voor meester Vandermeersch, die vandaag exact 75 jaar geleden terugkeerde uit Duits concentratiekamp

Irma Denoo, Joseph Vandermeersch en Oswald Vandermeersch bij zijn thuiskomst voor hun woning. © GS
Redactie KW

Dag op dag 75 jaar geleden kwam Joseph Vandermeersch terug uit de Duitse concentratiekampen. Hij werd op 29 juni 1945 verwelkomd aan café Stad Torhout door vele Ruddervoordenaars. Vandaag 29 juni werd de thuiskomst van Meester Vandermeersch herdacht aan datzelfde café door zijn twee zonen, leden van de Heemkunde kring Ridefort en burgemeester Jan de Keyser.

Joseph Vandermeersch, geboren op 10 februari 1914 in Oostrozebeke, had als klein kind de gruwel van de Eerste Wereldoorlog meegemaakt en bij het begin van de Tweede Wereldoorlog kocht hij al wapens. In 1942 sloot hij zich aan bij het geheim leger van de verzetsstrijders. “Ik herinner mij nog altijd levendig, ondanks ik toen maar 5 jaar was, hoe mijn vader op vrijdagnamiddag van 31 juli 1942 meegenomen werd met een auto van de Sicherheidspolizei richting Torhout”, weet Oswald Vandermeersch te vertellen. “Dat is het laatste beeld dat ik van mijn papa zag tot 29 juni 1945, na zijn bevrijding.”

Zijn naam moet gevallen zijn toen meerdere leden van het Geheim Leger in Torhout op 25 juni 1942 werden opgepakt. In die 35 maanden gevangenschap werd hij opgesloten in Roeselare om daarna overgebracht te worden naar Gent, gevolgd door de overplaatsing naar enkele concentratiekampen in Duitsland. Op 8 mei 1945 werd Joseph Vandermeersch bevrijd door het Russische leger. Op 28 juni verstuurde hij een telegram naar zijn echtgenote om zijn thuiskomst te melden.

Oorlogsverhaal

Op 24 uur tijd werden in Ruddervoorde 17 welkomstpoorten opgetrokken voor meester Vandermeersch. Hij zag voor het eerst sinds zijn aanhouding zijn familie terug aan café Stad Torhout. “Voor mij was dit een raar weerzien”, zucht zoon Oswald. “Was hij wel mijn papa? Het was niet de papa van de foto die gedurende 35 maanden van zijn afwezigheid bij ons thuis op de keukenkast stond. Ik herinner me dat die dag heel uitputtend was voor papa, vooral door de weinige slaap de dag voordien. Maar hij was terug thuis, ook al kreeg ik een andere vader dan diegene die ik mij had voorgesteld.”

Op 1 oktober 1945 nam hij opnieuw zijn taak als onderwijzer op in de school op de Baliebrugge. Hij bleef echter de gevolgen van de zware ontberingen en mishandelingen van zijn gevangenschap met zich meedragen. “Als dankbaarheid lieten mijn ouders, die diepgelovig waren, een kapelletje optrekken in de Torhoutsestraat. Omdat hun gebeden en smeekbedes verhoord werden om Joseph terug thuis te brengen.

Meester Vandermeersch overleed op 27 mei 1981 in het Sint-Rembertziekenhuis, waar er een oorzakelijk verband werd gelegd met zijn kampverleden. Oswald Vandermeersch heeft het oorlogsverhaal van zijn vader neergeschreven en in samenwerking met de heemkunde kring Ridefort uitgegeven. (GS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier