Herdenking van Wapenstilstand in Ieper kan min of meer normaal verlopen: “Last Post is veel sterker mét publiek”

Benoit Mottrie: “We zijn niet professioneel, maar we willen wel professioneel werk afleveren.” © TOGH
Tom Gheeraert

De Last Post-ceremonie in Ieper mag op donderdag 11 november om 11 uur opnieuw 400 genodigden – met Covid Safe Ticket – verwelkomen én wordt live uitgezonden op de Ieperse Grote Markt en op VRT, maar covid en Brexit blijven de organisatie parten spelen. Voor het tweede jaar op rij kan The Last Post Association geen The Great War Remembered Concert organiseren en dat is een streep door de rekening.

11 november 2020 zal de geschiedenis ingaan als de dag waarop er slechts vijf mensen onder de Menenpoort stonden tijdens de speciale Last Post-ceremonie naar aanleiding van Wapenstilstand. Voor The Last Post Association en haar voorzitter Benoit Mottrie is dat niet voor herhaling vatbaar. “Enerzijds moeten we altijd onthouden waarom we de Last Post doen”, benadrukt Benoit Mottrie (56). “Dat is om de gevallen soldaten te blijven eren en herdenken. Of er nu publiek staat of niet, onze taak gaat verder. Verleden jaar was het effectief zonder publiek, maar wel met 55.000 namen rond de klaroeners. Ze waren dus niet alleen. Uiteindelijk is dat de kern voor wat we staan. Anderzijds hebben we liever dat we de mensen onder de poort kunnen laten samenkomen. Symbolisch vind ik dat ook heel sterk. Vroeger kwamen de verschillende nationaliteiten hier samen om elkaar te bevechten, nu komen die verschillende nationaliteiten iedere 11 november samen om te herdenken en misschien lessen te trekken uit het verleden. Het is zo dat via het publiek de legacy doorgegeven wordt aan de nieuwe generaties.”

Genodigden

De opluchting is dan ook groot dat er dit jaar wél publiek aanwezig kan zijn. “We zijn tevreden dat het opnieuw zal zijn zoals voor de coronapandemie, al moeten we wel rekening houden met de meest recente maatregelen. Zo wordt de ceremonie om 11 uur beschouwd als een activiteit met meer dan 400 deelnemers en zijn we verplicht om het Covid Safe Ticket te controleren. Dat zal wel wat extra werk en organisatie vergen”, vervolgt Benoit Mottrie. “Deze ceremonie is wel enkel voor genodigden en deelnemers aan de Poppy Parade. Buitenlandse staatshoofden zullen er niet zijn, maar wel enkele ambassadeurs. We verwachten ook hoge vertegenwoordigers van zowel de Vlaamse als de federale regering. Ook belangrijk is dat deze Last Post live zal worden uitgezonden op de Grote Markt en op VRT.”

De reglementering voor Britten is versoepeld, maar de info op de websites is nog niet aangepast

Een terugkeer naar het ‘oude normaal’, laat staan naar de hoogdagen van de eeuwherdenking, zal het echter niet zijn. “We verwachten dat er veel minder Britten zullen zijn”, zucht Benoit Mottrie. “De reglementering is versoepeld, wat we natuurlijk toejuichen. Helaas is de overheid weer in gebreke en is de info op de nationale websites nog niet aangepast. Wat heel jammer is, want de Britten kijken in eerste instantie naar die websites om te weten wat ze moeten doen om naar België te kunnen komen. Toch hebben we weet van een dertigtal Britse leden van The Last Post Association die het Kanaal zullen oversteken om erbij te kunnen zijn. Niet alleen covid is een barrière voor de Britten, ook de Brexit. We hopen dat covid zo snel mogelijk verdwijnt, maar dit jaar zullen we daar zeker nog de gevolgen van voelen. Dat is jammer, want er zijn heel wat mensen die er een traditie van maken om er ieder jaar bij te zijn.”

Vorig jaar mochten slechts vijf mensen de Last Post bijwonen.
Vorig jaar mochten slechts vijf mensen de Last Post bijwonen. © EF

Om 20 uur is er dan nog de normale Last Post die voor iedereen toegankelijk is. Dan hoeft het Covid Safe Ticket niet gecontroleerd te worden, maar moet iedereen wel een mondmasker dragen. Normaal organiseert de Last Post Association de avonden voor 11 november ook de Great War Remembered Concerten, maar voor het tweede jaar op rij gaan die niet door. “We hebben snel ingezien dat het dit jaar nog niet zou lukken. Normaal hebben we enkele duizenden mensen extra in de stad, nu zullen het er toch minder zijn. De helft van ons cliënteel is van Groot-Brittannië en de andere landen van het Gemenebest. Die mensen zullen niet massaal afkomen. Normaal vullen we twee of drie keer de kathedraal, maar als je maar een half concert kan geven, dan zouden we misschien met een financiële put achterblijven. Dit is wel een streep door de rekening. We zijn allemaal vrijwilligers, maar onze organisatie kost wel wat geld. De Great War Remembered is in de eerste plaats een concert om de sfeer van de Eerste Wereldoorlog op te wekken en de herdenking hoog te houden, maar is zeker ook een fondsenwerving voor onze werking. We hebben wel een spaarpotje, maar dit mag zeker niet blijven duren.”

Verwachtingen

Niettemin blijven de vrijwilligers van The Last Post Association heel gemotiveerd, ook de voorzitter. “Het is nu een drukke periode, maar we zijn dat gewoon en doen het met veel engagement. Het is ondertussen een deel van mijn leven. Het neemt heel wat vrije tijd in beslag en er komt veel bij kijken. We zijn niet professioneel, maar we willen wel professioneel werk afleveren. We kunnen ons niet permitteren – zeker als de camera’s op ons gericht staan en als mensen van de andere kant van de wereld komen – om daar voor Piet Snot te staan. De mensen hebben bepaalde verwachtingen en we moeten daaraan tegemoet komen. Ik denk dat we daar wel goed in slagen, hoewel we allemaal amateurs zijn, weliswaar geëngageerd en gemotiveerd. We vinden het ook een eer om het te mogen doen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.