https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Herdenking van Anzac Day in sober jasje

De doedelzakspeler en cornetblazer verzorgden de plechtigheid.© ZB
De doedelzakspeler en cornetblazer verzorgden de plechtigheid.© ZB
Redactie KW

De jaarlijkse herdenking van Anzac Day verliep vanmorgen heel wat soberder dan de voorbije jaren.

Ieder jaar op 25 april herdenken Australië en Nieuw- Zeeland officieel alle inwoners van beide landen die hebben deelgenomen aan oorlogen, conflicten en diverse vredesmissies.

Dat doen ze zowel in hun vaderland als in de overzeese gebieden waar slachtoffers begraven liggen. Deze gedenkdag is de dag waarop de landing van de Anzacs plaatsvond tijdens de Gallipoliveldtocht in de Eerste Wereldoorlog.

Ook dit jaar was dit niet anders, maar door de coronamaatregelen verliepen de plechtigheden heel sober, wat niet naliet dat het toch voor de deelnemers telkens een beklemmend gevoel heeft.

In alle vroegte was een delegatie van beide landen, de CCWG en de gemeente afgezakt naar het Buttes New Britisch Cemetery in het Polygoon Wood te Zonnebeke. Na deze plechtigheid trok de delegatie naar het Tyne Cot Cemetery in Passendale waar de slachtoffers hetzelfde eerbetoon te beurt viel. Met muziek door een doedelzakspeler en een klaroenblazer werd de militaire eer bewezen en werd de plechtigheid afgesloten.

(ZB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.