Herdenking 75 jaar bevrijding in mineur

Redactie KW

Door de bekende ongewone situatie en de geldende maatregelen rond corona zal de geplande viering rond “75 jaar Bevrijding” in Menen op zondag 1 november beperkt worden tot een officiële bloemneerlegging. Enkel een beperkte delegatie van burgemeester en schepenen en een afgevaardigde van de vaderlandslievende verenigingen zullen daarbij aanwezig zijn.

“We hadden de plechtigheid gepland met klaroenblazers en wilden die live uitzenden op facebook, maar uit voorzorg voor corona zijn er geen klaroenblazers en bijgevolg ook geen livebeelden. Alles blijft dus beperkt maar we willen de herdenking ook niet zomaar aan ons laten voorbijgaan in deze coronatijden. We willen toch de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op een gepaste wijze herdenken”, zegt schepen van Evenementen Herman Ponnet.

Op de graven van oorlogsslachtoffers in Menen, Lauwe en Rekkem werden herdenkingsplaatjes ‘Pro- Patria 1940-1945’ aangebracht voor de militaire slachtoffers en een Belgische vlag voor de overleden verzetsslachtoffers en burgerslachtoffers.

Biografische fiches

Schepen Ponnet: “Op onze begraafplaatsen hangen ook grote affiches met de biografische fiches van de oorlogsslachtoffers. Het is een gepast alternatief om de slachtoffers van toen alsnog te herdenken.

In principe waren er nog een aantal andere activiteiten gepland in het kader van 75 jaar Bevrijding, maar corona besliste daar anders over. Een lezing en een stadswandeling moesten we schrappen. Voorlopig staat enkel de tentoonstelling in de bibliotheek rond ‘Verborgen schatten uit WO II’ tijdens de novembermaand nog op de agenda.”

Twee publicaties

Voor wie meer wil lezen over ’75 jaar Bevrijding’ verschenen twee publicaties van de Heemkring Menen waarin je de verhalen van de slachtoffers kunt nalezen.

De brochure Menen (115 pag.) en de brochure Lauwe-Rekkem (73 pag.) is te koop in de bibliotheek Menen. Een brochure kost 10 euro

Burgemeester Eddy Lust en schepen Herman Ponnet leggen ook nog een krans neer in Lauwe om 9.30 uur, in Rekkem om 10.15 uur en om 11 uur tijdens de plechtigheid in Menen. (WO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier