Herbruikbare mokken op Ieperse nieuwjaarsreceptie

Burgemeester Emmily Talpe nodigt iedereen uit op zondag 5 januari. (foto TOGH)
Redactie KW

Kinderanimatie, gratis drankjes, hapjes en een hartverwarmend samenzijn met veel andere Ieperlingen. Dat is kort samengevat de nieuwjaarsreceptie van de stad Ieper die plaatsvindt op zondag 5 januari van 11 tot 13 uur op de Grote Markt. Wie koffie of thee drinkt, kan alvast in première de nieuwe herbruikbare mokken van Ieper uitproberen.

Het is ondertussen een traditie dat het Ieperse stadsbestuur op de eerste zondag na Nieuwjaar een nieuwjaarsreceptie organiseert op de Grote Markt. Voor burgemeester Emmily Talpe wordt het haar tweede nieuwjaarsreceptie. Vorig jaar was het haar eerste officiële verschijning als burgemeester. Dit jaar heeft ze ook een primeur in petto. “Stad Ieper heeft 2.500 herbruikbare mokken met logo van de stad besteld”, vertelt Emmily Talpe. “Die zullen gebruikt worden op de nieuwjaarsreceptie voor de warme dranken. De mokken kunnen door de Ieperlingen aangekocht worden voor 1 euro. De kostprijs voor de mokken bedroeg ongeveer 1,02 euro per stuk, 2.550,62 euro in totaal. Ieperlingen die warme dranken willen drinken, kunnen dus een mok aankopen, maar ze kunnen gerust ook zelf een tas meenemen om die dan te vullen met een warme drank naar keuze.”

Waarborg

Breng dus zeker een 1 euro-muntstuk mee naar de nieuwjaarsreceptie, want vanaf 1 januari 2020 is iedereen verplicht om herbruikbare bekers te gebruiken op evenementen. Die ene euro dient dus als waarborg. Je krijgt hem na de receptie terug als je je herbruikbare beker opnieuw indient. “Wat betreft de herbruikbare gewone glazen, die heeft de stad nog niet aangekocht maar worden voor de nieuwjaarsreceptie gehuurd”, vervolgt Talpe. “De bekers zullen voor 1 euro waarborg gebruikt kunnen worden door de Ieperlingen. Wie zijn beker na afloop inlevert, krijgt zijn 1 euro terug. Het is wel de bedoeling dat we als stad op korte termijn herbruikbare bekers aankopen. We zijn daarvoor momenteel een dossier aan het uitwerken dat ook in aanmerking kan komen voor subsidies.”

Voor verenigingen, die ook verplicht zullen zijn om herbruikbare bekers te gebruiken op hun evenementen, is het dus niet mogelijk om al herbruikbare bekers te lenen of te huren van de stad. “Eenmaal we zelf bekers hebben aangekocht, is het wel de bedoeling dat we die ook aanbieden aan onze verenigingen.”

Oliebollen

De burgemeester nodigt alle Ieperlingen alvast uit op de nieuwjaarsreceptie. Die vindt plaats van 11 tot 13 uur op de Grote Markt. “We voorzien voor al onze inwoners gratis warme en koude dranken en oliebollen. We zorgen ook voor gezellige achtergrondmuziek. Als kers op de taart mogen alle kinderen gratis de ijspiste op.” De burgemeester zelf heeft er een eerder kalme eindejaarsperiode opzitten. “De rustige eindejaarperiode is ideaal om even wat gas terug te nemen en quality time met de kinderen in te plannen. We trokken enkele dagen naar Frankrijk. De batterijen zijn terug opgeladen en ik ben klaar om er terug in te vliegen in 2020″, besluit Emmily Talpe. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier