Herbouwde Meulemeesters Kapel ingewijd te Sint-Denijs

Zaterdagmorgen werd in Sint-Denijs de Meulemeesters kapel ingewijd. Deze kapel werd vernield bij een verkeersongeval en nu herbouwd.

Op de hoek van de Beerbosstraat en de Vinkestraat, ook wel eens de Gulden Knok genoemd, stond de kapel die in 1873 werd gebouwd in opdracht van Jean Demeulemeester Van Houtte. Tijdens de nacht van 7 op 8 april 2017 werd deze kapel verwoest door de aanrijding van een bestuurder die vluchtmisdrijf pleegde.

Zink gestolen tijdens oorlog

De kapel was aanvankelijk afgedekt met zink. Dit werd echter tijdens de oorlog gestolen, waardoor er later rode dakpannen geplaatst werden.

In 1993 werd er onder impuls van ‘Bouwkundig Erfgoed Zwevegem’ een opfrissingsbeurt uitgevoerd. Dit gebeurde dankzij de subsidie van het project ‘Kapelletjesbaan’ van de Koning Boudewijnstichting. Het uitgevallen voegwerk werd hersteld en het pannendak werd vervangen door natuurleien. De linde werd toen ook geplant.

Opdracht van achterkleinkinderen

Mede onder impuls van Freddy Deweer, die de bouwwerken coördineerde en grotendeels uitvoerde, werd de kapel herbouwd. De opdracht kwam van achterkleinkinderen Marcel en Pascal Vincke-Vermaut, die alle kosten op zich namen.

Zaterdagmorgen, op het feest van Sint-Elooi, mocht EH Roger Witdouck, pastoor emeritus uit Sint-Denijs, de kapel inwijden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.