Herboren Fietsersbond rekent op inspraak in Torhouts fietsbeleid

Het dragende duo van de heropgestarte Fietsersbond Torhout in de 'fietsstraat' Sint-Jozefstraat: Jaak Ameel (links) en Davy Willaert. © foto JS
Johan Sabbe

Zeggen dat het na ruim acht jaar onderbreking met de Torhoutse Fietsersbond weer… op wieltjes loopt, zou van flauwe beeldspraak getuigen, maar de waarheid is het wél. Aangevoerd door Davy Willaert en Jaak Ameel streeft de herboren plaatselijke afdeling van de Fietsersbond Vlaanderen naar een solide werking door en voor fietsers. De Torhoutse Fietsersbond werd in 2004 opgericht onder impuls van Antoon Demeulenaere, maar hield eind 2010 helaas op te bestaan. Nu, na al die jaren van inactiviteit, is het Davy en Jaak menens. Ze willen de afdeling breed heruitbouwen en samen met de stad streven naar rechten en comfort voor fietsers.

Davy Willaert (31), die met zijn vrouw Britt Grootaerd (30) en hun zoontje Tibo (5 maanden) in de Akkerwindestraat woont, is oorspronkelijk uit Koekelare afkomstig. Hij is master in de verkeerskunde en werkt bij de stad Roeselare als mobiliteitsambtenaar. Hij weet dus perfect waarover hij praat als hij het heeft over de manier waarop fietsers en autobestuurders zich veilig en met wederzijds respect in het straatbeeld kunnen bewegen. Toen hij tot zijn verbazing vaststelde dat Torhout als onderwijs- en centrumstad niet langer over een eigen afdeling van de Fietsersbond beschikte, begon hij zo’n jaar geleden het bedje te spreiden voor de heroprichting van de afdeling.

Vrij snel vond Davy de 65-jarige Jaak Ameel uit de Aartrijkestraat op zijn pad, die samen met zijn vrouw Anne-Mie Dieryckx (67) de fiets heel genegen is. Jaak is overigens de verantwoordelijke voor de Fietsbib van beweging.net nabij het station. Die bib verhuurt tegen een zacht prijsje fietsen voor kinderen tussen de 3 en de 12 jaar. Iedereen kan er elke eerste zaterdag van de maand van 10 tot 12 uur terecht en elke derde woensdag van de maand van 14 tot 16 uur. Er zijn een vijftigtal kinderfietsen in alle maten beschikbaar en daarvan zijn er momenteel welgeteld 29 verhuurd.

Werking van 2004 tot 2010

In 2004 vond de gepensioneerde hoofdinspecteur van politie Antoon Demeulenaere (nu bijna 75) de tijd rijp om een Torhoutse afdeling van de Fietsersbond op te richten. Hij fungeerde op dat moment al een poosje als contactpersoon voor de Fietsersbond Vlaanderen. In augustus van dat jaar belegde hij bij hem thuis in de Vinkenstraat een startvergadering en in het najaar van 2004 had de lancering plaats. Eddy Vanhoek en wijlen zijn vrouw Annie Bruynooghe uit de Tuinstraat sprongen op de kar en vormden samen met Antoon het bestuur. Eddy (nu 67) werd voorzitter en Antoon secretaris. Eddy’s vrouw Annie is eind 2016 als 63-jarige veel te jong overleden.

De Torhoutse Fietsersbond bij de prille start in 2004, met als toenmalige bestuursleden v.l.n.r. Antoon Demeulenaere, wijlen Annie Bruynooghe en haar man Eddy Vanhoek. Helaas hield de werking eind 2010 op te bestaan. Het ledenaantal was al die tijd bescheiden gebleven.
De Torhoutse Fietsersbond bij de prille start in 2004, met als toenmalige bestuursleden v.l.n.r. Antoon Demeulenaere, wijlen Annie Bruynooghe en haar man Eddy Vanhoek. Helaas hield de werking eind 2010 op te bestaan. Het ledenaantal was al die tijd bescheiden gebleven.© foto JS

De Torhoutse Fietsersbond zette druk op het lokale fietsbeleid, organiseerde tal van acties en kende succes. Ook Wim Verschelde was een tijdlang bestuurslid. Maar helaas bleef het aantal leden beperkt en waren de financiële middelen om de werking verder uit te bouwen dat daardoor ook. Gevolg: na ruim zes jaar gooide Antoon de handdoek en doekte de Fietsersbond Torhout als feitelijke vereniging op. Op dat moment telde ze 24 gezinnen, wat neerkwam op om en bij de 75 leden. Antoon bleef de Fietsersbond Vlaanderen uiteraard goedgezind en probeerde het fietsen te blijven promoten, maar met een volwaardige plaatselijke afdeling was het over en uit.

Overleggen met stadsbestuur

“We zijn Antoon en zijn toenmalige bestuursleden dankbaar voor hun inzet”, aldus Davy Willaert en Jaak Ameel. “We zijn vast van plan om de Torhoutse Fietsersbond weer vaste voet aan de grond te doen krijgen. De voorbije maanden hebben we onze ideeën wat laten sudderen en afgetast hoe we alles het best aanpakken. Vorige maand, op 22 februari, hebben we een overlegvergadering gehad met de nieuwe schepen van Mobiliteit Elsie Desmet en de Torhoutse mobiliteitsambtenaar Christel Casier. Dat gesprek is ons uitstekend bevallen. Beiden hebben duidelijk een boontje voor de fiets. We rekenen op inspraak in het stedelijke fietsbeleid en er werd ons door de schepen beloofd dat we die zullen krijgen. Dat is heel belangrijk met de stadskernvernieuwing voor de deur. In de concrete plannen willen we veel ruimte voor fietsers.”

Davy, zoals gezegd mobiliteitsambtenaar in Roeselare, is ervan overtuigd dat fietsers en autobestuurders vreedzaam naast elkaar kunnen functioneren, zowel in als buiten de stadskern. “Het is zinloos om die soorten weggebruikers tegen elkaar op te zetten. Polariseren is nergens goed voor. Maar uiteraard moeten in de stadskern de voetgangers en fietsers zoveel mogelijk voorrang krijgen. In wezen zou de publieke ruimte van de steden en dorpen zó ontworpen moeten zijn dat zowel een 8- als een 88-jarige er zich veilig en vlot te voet of met de fiets kan bewegen. Ik heb het gevoel dat het de goede kant uitgaat met het fietsbeleid in Torhout, ook langs de invalswegen, al blijven er tal van knelpunten bestaan. Maar de samenwerking met de stad is veelbelovend. Er is ons beloofd dat we een adviserende rol krijgen en dat we mogen meeschrijven aan een stedelijk fietsactieplan. We zullen ons opbouwend opstellen en onze bezorgdheden en bekommernissen eerlijk melden, sowieso los van elke vorm van partijpolitiek.”

Overtuigen om lid te worden

“In eerste instantie willen we zoveel mogelijk bewoners van onze stad ervan overtuigen om lid van de Fietsersbond te worden”, pikt Jaak Ameel in. “Dat kost 23 euro per jaar voor één persoon of 30 euro voor het hele gezin. De leden krijgen het driemaandelijkse magazine Veelo van de Fietsersbond Vlaanderen en genieten een aantal kortingen, onder andere bij sommige fietshandelaars. We hebben leden nodig om te kunnen werken aan een mooie, gezonde en plezierige fietsomgeving. En om gevaarlijke kruispunten en oversteken veiliger te helpen maken en erbarmelijke fietspaden aan te klagen.”

Over een maand, op 22 april, lanceert de nieuwe Fietsersbond Torhout een online bevraging over fietsen in de eigen buurt. Die bevraging zou de start moeten worden van een inventaris van de fietsknelpunten. En dit in het belang van elke lokale fietser.

Alle info over de Fietsersbond Torhout op de Facebookpagina van de vereniging of via torhout@fietsersbond.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier