Herbestemming kerken wordt versneld: Wijnberg- en Sint-Theresiakerk worden repetitieruimtes

Concordia mocht als eerste repeteren in de Sint-Theresiakerk. © SLW
Stefaan Lernout

Het kerkenplan, waarbij kerken een volledige of gedeeltelijke herbestemming krijgen, staat al een tijdje in de steigers. De coronacrisis zorgt nu voor een versnelde toepassing hiervan. Zo openen de kerken van de Posthoorn en de Wijnberg hun kerkportalen voor respectievelijk orkesten en zangkoren.

Het jeugdorkest C-Barré en het Wevelgems Harmonieorkest Concordia zullen de komende periode repeteren in de Sint-Theresiakerk. Het koor Ortier kan terecht in de Wijnbergkerk, en ook het koor Echo overweegt om voortaan daar te repeteren.

C-Barré en Concordia repeteren normaal in de benedenzaal van CC Guldenberg, Echo en Ortier repeteren normaal respectievelijk in de refter van SPWE-basis en de voorzaal van jeugdhuis Ten Goudberge. Door de coronamaatregelen kunnen de vier verenigingen echter niet meer op een correcte manier repeteren in hun huidig repetitielokaal. De verenigingen hebben nu, in samenwerking met de kerkraad en de gemeente, geschikte alternatieve repetitieruimtes gevonden. De koren kunnen terecht in de Wijnbergkerk, de harmonieën in de Sint-Theresiakerk.

“We danken uiteraard de kerkraad”, aldus burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V). “Die draagt ook de werking van de vier verenigingen een warm hart toe. Het is immers heel belangrijk dat het culturele en sociale leven weer op gang kan komen, op een coronaveilige manier. Op deze manier levert de kerkraad daarin een onmiskenbare bijdrage. We zijn op dit moment bezig met de aanpassing van ons kerkenplan en onderzoeken in hoeverre het mogelijk en wenselijk is om onze kerken een nevenbestemming te geven. Dit is alvast een eerste stap in die richting.”

“Het is immens belangrijk dat het culturele en sociale leven weer op gang kan komen”

De eer voor de eerste kerkrepetitie was voor het Wevelgems Harmonieorkest Concordia. Op vrijdag 2 oktober mochten zij in de kerk ‘Sint-Theresia van het Kind Jezus’ hun muziek laten galmen door het schip en het transept. Op veilige afstand, maar met volle overgave.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.