Heraanleg Katelijnestraat brengt Daniël Jonckheere op idee: “Er kunnen hier terrasjes komen”

Daniel Jonckheere hoopt het stadsbestuur alsnog te overtuigen. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Handelaar Daniel Jonckheere blijft ervoor pleiten om in de straks heraangelegde Katelijnestraat in Brugge ruimte te creëren voor terrasjes. “Als de parkeerplaatsen verdwijnen bij de heraanleg van de straat kunnen er toch gezellige terrasjes komen?”, vraagt hij zich af. Het stadsbestuur wil er echter niets van weten. “Er is daarvoor veel te veel voetgangers- en ander verkeer in deze straat”, klinkt het. Daniel geeft de strijd niet op.

Daniel Jonckheere verkoopt al zo’n twintig jaar souvenirs en bieren in ‘t Bierpaleis in de Katelijnestraat. Hij runt de zaak samen met zijn broer Paul en wordt bijgestaan door enkele trouwe medewerkers. Sinds enkele jaren heeft Paul voor het pand ook een horecavergunning verkregen waardoor hij ook een mooie bar met een ruim aanbod bieren heeft gecreëerd. Achteraan de zaak is een terrasje, maar Daniel zou ook graag vooraan, aan de Katelijnestraat zelf dus, een terras kunnen exploiteren.

“De geplande heraanleg van de straat is het ideale moment om de mogelijkheid te bekijken om terrassen in de straat te plaatsen. Die moeten niet in de zone komen waar nu nog het trottoir ligt, maar kunnen misschien komen op de plaats waar nu de parkeerplaatsen zijn of in mijn geval in de zone voor mijn poort, waar niet mag geparkeerd worden door derden”, argumenteert Daniël Jonckheere.

Snelheidsvertragend

“Ik zou zelfs meer durven vragen aan het stadsbestuur: nu er binnenkort tijdens de heraanleg van de straat geen wagens meer kunnen rijden noch parkeren, kunnen er misschien in die periode al terrassen worden toegelaten. Dat zou het leed door de werkzaamheden voor veel uitbaters sterk kunnen verzachten. Als waarnemend voorzitter van de Handelsgebuurtekring Katelijnestraat denk ik dus uiteraard ook aan de andere handelaars in de buurt. Ook mijn buren, bijvoorbeeld de noedelbar, zouden gebaat zijn met een terrasje voor de zaak. Terrassen zorgen voor gezelligheid in de straat. Zo zouden er misschien ook eens meer Bruggelingen naar de Katelijnestraat komen. Terrassen hebben trouwens ook een snelheidsvertragend effect voor het autoverkeer.”

“Klanten die opstaan, kunnen tegen een fietser of auto aanlopen”

Het Brugse stadsbestuur wil echter niets weten van Daniels idee. Daniel stelde al jaren geleden voor het eerst de vraag, nog onder de vorige bewindsploeg. En ook enkele maanden geleden was het neen. “De Katelijnestraat is een straat met veel voetgangersverkeer. Er rijden ook veel fietsen, bussen en auto’s”, schrijft burgemeester Dirk De fauw in de weigeringsbrief.

“Een terras op de gevraagde locatie is gevaarlijk en onveilig voor de mensen die er gebruik van zouden maken. Klanten die opstaan, kunnen tegen een fietser of auto aanlopen. Daarbij komt dat de ober steeds de voetgangersstroom moet kruisen voor de bediening”, staat er verder te lezen.

Daniel neemt echter geen genoegen met die uitleg. “Er zijn zoveel straten met druk verkeer waar terrassen worden geplaatst. In de Langestraat en de Hoogstraat rijden er toch ook auto’s? En daar zie ik overal terrassen opduiken. Net als in de Philipstockstraat, op zelfs erg smalle trottoirs. Zelfs hier vlakbij in de smalle Wijngaardstraat, met een erg nauw trottoir, staan terrassen. Ik heb dus de indruk dat de Katelijnestraat wat achtergesteld wordt en ik wil daartegen opkomen. Ook wij willen een gezellige mooie straat, mét terrasjes.”

Petitie

Daniel heeft zijn voorstel intussen kracht bijgezet met een petitie die al door zo’n honderdvijftig mensen ondertekend werd. “Allemaal mensen die mij, mijn zaak én mijn vraag voor een terrasje genegen zijn. Ik zet ze dan ook graag, met een lekker biertje bij de hand, op foto op mijn Facebookprofiel. Hopelijk kan ik het stadsbestuur alsnog overtuigen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier