Henri Deweerdt viert eigen verjaardag bij kroonprinses Elisabeth

Henri Deweerdt samen met kroonprinses Elisabeth. © GF
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Henri Deweerdt uit Diksmuide was een van de tachtig uitverkoren 18-jarigen die vrijdag het verjaardagsfeest van kroonprinses Elisabeth mocht bijwonen. Meteen had hij iets gemeen met de prinses: hij is geboren op precies dezelfde dag.

Henri Deweerdt (18) woont met vader Hans, mama Inez Maertens en zus Justine in de Kasteelstraat in Diksmuide. Na zijn studies weten-wiskunde in het Sint-Aloysiuscollege in Diksmuide begon hij dit schooljaar Geschiedenis te studeren aan de Kulak in Kortrijk.

Een paar maanden geleden werd mama Inez opgebeld door het koninklijk paleis met de vraag om haar e-mailadres. “Een tijdje later kregen we dan de uitnodiging voor het verjaardagsfeest”, vertelt Inez. “Er waren blijkbaar honderd 18-jarigen uitgenodigd, maar slechts tachtig van hen hebben geantwoord. Hoe en op basis van welke criteria Henri werd uitgepikt weet ik niet. Ik weet wel dat ze proberen te gaan voor evenveel uitverkorenen per provincie en ook evenveel jongens als meisjes.”

Extra speciaal voor Henri was dat hij net op dezelfde dag zijn 18de verjaardag vierde. “Zijn vader rekende uit dat er in België gemiddeld 300 mensen op dezelfde dag geboren worden”, vervolgt Inez. “Het is dus wel speciaal. Dat vonden de media blijkbaar ook 18 jaar geleden, want als baby stond Henri toen in verschillende kranten.”

Once in a lifetime

Henri heeft geen moment getwijfeld om op de uitnodiging in te gaan. “Het is iets dat je in principe maar in één keer in je leven meemaakt, dus je moet die kans pakken”, vertelt Henri. “Maar ik was wel een beetje nerveus om me tussen al die personaliteiten te begeven, niet alleen de hele koninklijke familie, maar ook ministers en andere prominenten.”

Naar een feest in het Koninklijk Paleis ga je natuurlijk niet in jeansbroek en capuchon. “Op de uitnodiging stond er voor jongens een donker pak met das als dresscode. Qua schoenen mochten het geen sneakers zijn”, vervolgt Henri. “We moesten er om 10.45 uur zijn. Ik was onder indruk van de pracht en praal van het koninklijk paleis en de soldaten in ceremoniële kledij. Alles was perfect georganiseerd.”

Op de eerste rij

Wie vrijdag de live uitzending van het feest volgde op televisie zal Henri wellicht gezien hebben. “Met de andere uitgenodigde 18-jarigen mocht ik op de eerste rij zitten. Dat was wel bijzonder. Als ik rechts keek zag ik al de prominenten, links zag ik de koninklijke familie. Ondertussen waren er verschillende optredens. Veel vrienden en familie stuurden berichtjes dat ze me gezien hadden op tv.”

Achteraf ging Henri samen met de andere 18-jarigen op de officiële foto met Elisabeth. “Vervolgens was er een receptie. Dat werd niet uitgezonden op tv. Ik kon een praatje slaan met minister Alexander De Croo. Ook tegen koning Filip kon ik een paar zinnen zeggen. Hij vroeg me of ik een van de jongeren was die gespeecht had, maar ik moest zeggen: ‘Nee, sorry sire’. Koningin Mathilde kon ik een hand geven, maar niets zeggen. Ze werd letterlijk van de ene naar de plaats getrokken. Ook tegen de prinses heb ik enkele zinnen kunnen zeggen, onder andere dat het ook mijn 18de verjaardag was. Ze lachte en zei proficiat. Ze kwam heel natuurlijk over, een gewone mens zoals jij en ik.”

“Het waren heel lekkere hapjes op de receptie. Toevallig kende ik iemand die de hapjes opdiende, dus dat was ook tof. Als drank kon je kiezen tussen champagne, cola, fruitsap en rode bessensap, waardoor het eruitzag als de Belgische driekleur. Na zowat drie kwartier verliet prinses Elisabeth de zaal en toen gingen ook de gasten mondjesmaat naar huis.”

“Het was een heel fijne ervaring. Als de prinses nog eens een feest geeft voor haar verjaardag, mag ze me altijd opnieuw uitnodigen”, besluit Henri.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier