Henk Houwaart over exit Vanderhaeghe en Hannes Van Der Bruggen “Verandering brengen vraagt tijd”

Zien we volgend seizoen een KV Kortrijk zonder Van Der Bruggen en Vanderhaeghe?
Zien we volgend seizoen een KV Kortrijk zonder Van Der Bruggen en Vanderhaeghe?
Redactie KW

Het was me het weekje wel op KV Kortrijk. Vorige vrijdag lekte het nieuws uit dat het aflopende contract van Yves Vanderhaeghe niet verlengd zou worden. De Kerels zagen ook aanvoerder Hannes Van Der Bruggen vertrekken richting Cercle Brugge. “Iets veranderen vraagt tijd. Dat gaat niet van de ene dag op de andere”, zegt KVK-kenner Henk Houwaart.

“Waar rook is, is vuur.” Zo reageerde Yves Vanderhaeghe op het nieuws dat zijn contract weleens niet verlengd zou worden bij KV Kortrijk. Wij legden ons oor te luister bij Henk Houwaart, ex-coach van de West-Vlaamse club in de jaren tachtig. “Ik ben een voorstander van Yves Vanderhaeghe”, zegt Houwaart. “Hij is een man die helemaal bij Kortrijk hoort. Na een aantal jaren kan het wel zijn dat de band aan het verwateren is en dat de club eens iets nieuws wil. Dat kan ik me perfect voorstellen. Maar dan moet er wel op een goeie manier gecommuniceerd worden en kan het niet dat Vanderhaeghe dit nieuws in de media moet vernemen. Ik las zelfs al dat ze voor volgend seizoen iemand anders op het oog hebben.”

Weinig materiaal

Wij stelden ons vooral vragen bij de timing waarop het nieuws uitlekte. KV Kortrijk had achtereenvolgens topploegen Standard, KAA Gent en Racing Genk over de knie gelegd. De West-Vlamingen zijn in de running voor een plek in de top acht en de bijhorende play-off 2. “Vanderhaeghe was uitstekend bezig”, zegt Houwaart. “Dan komt plots dat nieuws… Dan denk je: wat is dat nou allemaal? Ik zoek dan wel een andere job. Toch is het een aderlating als je graag bij een club bent. Ik vind vooral dat Vanderhaeghe er altijd in geslaagd is om er iets van te maken. Op sommige momenten had hij niet veel ‘materiaal’ voor handen. Er gingen vaak spelers weg, vooral als het goed liep. En dan komen er weer nieuwe jongens bij.”

“Vanderhaeghe slaagde er altijd in om er iets van te maken”

Houwaart ziet Vanderhaeghe liever gewoon blijven bij KV Kortrijk. “Ik heb een goeie band met hem. Yves is een geweldige jongen en een goeie trainer. Dat heeft hij al genoeg laten zien in zijn carrière. Je ziet bijvoorbeeld ook in Zulte Waregem dat Francky Dury op handen wordt gedragen in goede tijden en dat hij gesteund wordt als het minder gaat. Als je verliest, heb je de verkeerde tactiek gekozen. Zo gaat dat nu eenmaal als coach.”

De kenner van KVK is niet bepaald wild van de mogelijke komst van Luka Elsner. “Ik ken hem eigenlijk niet zo goed. Ik kies liever voor een coach die je goed kent. Als ze denken dat het iets voor KV Kortrijk is, dan moeten ze dat gewoon doen. Maar geef mij dan maar iemand als Hugo Broos. Hij is al 68 jaar, maar heeft ervaring, hè. Kijk maar naar wat er allemaal bij Anderlecht is gebeurd…”

Vertrek aanvoerder

Een plausibele uitleg is misschien het feit dat KV Kortrijk een metamorfose ondergaat. Ilombe Mboyo vertrok richting STVV, Christophe Lepoint naar Moeskroen én aanvoerder Hannes Van Der Bruggen komt voor Cercle Brugge uit. “Als je iets gaat veranderen, dan gaat dat niet zomaar. Je kunt niet van de ene dag op de andere een nieuwe weg inslaan. Je bent altijd afhankelijk van jouw spelers. Discipline moet je opbouwen. Dat zal tijd in beslag nemen.” (JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier