Hendrik Tratsaert lanceert eerste project De Kleine Garnaal met nieuwe vzw Exil

Hendrik Tratsaert stelt De Kleine Garnaal voor. Hij gaat zelf ook graag garnaalkruien. (foto GLO)
Gillian Lowyck

Hendrik Tratsaert (52), voormalig artistiek directeur van Kaap, richt een nieuwe vzw op. Met Exil wil hij diverse projecten organiseren rond woord. Een van die eerste projecten is De Kleine Garnaal, waarbij maritieme literatuur gecombineerd wordt met garnalen pellen én eten.

Hendrik Tratsaert is voormalig oprichter en artistiek directeur van de kunstencentra Vrijstaat O. en KAAP. In februari richtte hij de nieuwe vzw Exil op, samen met Gwenny Cooman, Guinevere Claeys, Dorian Van der Brempt, Kaat Flamey en Ines Schweiger. “Het doel van de vzw is om projecten te organiseren, telkens in combinatie met woord”, vertelt Hendrik. “Dat in combinatie met andere kunstvormen zoals filosofie, poëzie maar ook een luisterspel of ook wandelen.”

Liefde voor het koken

Het eerste project dat de vzw lanceert is De Kleine Garnaal. “Dit ontstond vanuit mijn fascinatie voor maritieme literatuur en liefde voor koken”, gaat Hendrik verder. “En de garnaal is natuurlijk het allermooiste Noordzeeproduct. Het spreekt tot de verbeelding. Er zijn tal van lekkere recepten: tomaat-garnaal, garnaalkroketten, bisque de crevettes of tatjespap met garnalen… In mijn familie, en in vele anderen langs de kust, was garnalen pellen een familiaal ritueel, een verbindend moment. Mijn vader ging garnalen halen aan de Vistrap en we zaten ze met vijf rond tafel te pellen op een oude krant.”

Samen garnalen pellen

“Een tijdje geleden ging ik op retraite in een klooster. Daar was het de gewoonte om tijdens de maaltijd voor te lezen. Dat vond ik zo’n rustgevend moment, dat ik de twee garnalen en voorlezen met elkaar wilde verbinden.”

Het resultaat is De Kleine Garnaal: samen garnalen pellen en terwijl luisteren naar maritieme literatuur in O.666 aan de Hendrik Baelskaai. Het programma zal elke maand wijzigen. Deze maand lezen acteur Sébastien Dewaele en verteller Doris Klausing voor. Chef-kok Jan Wydooghe staat in voor het culinaire luik, maar pellen doen de toeschouwers zelf. Wie dat nog niet kan, wordt het ter plaatse aangeleerd. “Normaal gezien zouden de mensen met hun gepelde garnalen zelf een gerechtje maken, maar door corona kan dat niet. De chef-kok zal zorgen voor tomaat-garnaal met frietjes. Het was de bedoeling dat iedereen aan een lange tafel zou plaatsnemen, maar nu is dat per bubbel. Er is plaats voor twintig mensen, het is dus een intiem gebeuren.” Ook in oktober en november staan er Kleine Garnaal-sessies gepland, met telkens een andere acteur en verteller én een ander recept.

Walkabout

Hendrik is volop bezig met heel wat projecten uit te werken, waarvan Walkabout het meest ambitieuze is. “Met dit idee speel ik al drie jaar”, zegt hij. “Ik wandel graag. En ik merk dat er wel meer mensen zijn die dat graag doen. Veel artiesten en schrijvers trekken meer en meer naar de natuur. Het is de bedoeling om met Walkabout mensen uit te nodigen die theater, podcasts, choreografie of kunst combineren met wandelen. Zo zal Koen Broucke de geschiedenis van het Domein Raversyde uit de doeken doen terwijl je er wandelt. Choreografe Lisbeth Gruwez onderzoekt het unieke van de stap van elke mens.”

“Het werk- en wandelterrein is de regio Middenkust-Oostkust-hinterland in de driehoek Oostende Knokke-Heist – Damme, waar zich zeer verscheiden natuurgebieden bevinden. De eerste editie zal in 2021 plaatsvinden met try-outs in het voorjaar en in september een tiendaags festival”, geeft Hendrik tot slot nog mee.

De Kleine Garnaal vindt plaats op zondag 13 september (Open Monumentendag), dinsdag 15, woensdag 16 en donderdag 17 september in O.666 aan de Hendrik Baelskaai. Het is een co-productie met kleinVerhaal, met de steun van de stad Oostende. Meer info en tickets via www.exilexil.be en

www.kleinverhaal.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier