Hendrik Cornette (22) fietst naar Bordeaux voor het goede doel: “Belofte aan overleden vriend”

Hendrik wil met een mooi ingezameld bedrag Bordeaux binnen fietsen. © Davy Coghe
Arno Van Haverbeke

In het derde jaar secundair onderwijs overleed Hendrik’s vriend Jaron De Visscher na een oneerlijke strijd tegen leukemie. De 22-jarige student geneeskunde beloofde toen aan zijn overleden vriend dat hij goede doelen die hem nauw aan het hart lagen, zou steunen. Dat doet hij in binnenkort, in de lesvrije week, door met de fiets tot in Bordeaux te rijden.

Hendrik Cornette fietst nog maar een paar maanden, maar toch legt hij zichzelf de uitdaging om tot in Bordeaux te fietsen op: “In het afgelopen semester begon ik met een paar medestudenten een fietsgroepje. We fietsten vaker en vaker. Ik heb de microbe te pakken en wist al snel dat ik in de lesvrije week wilde gaan fietsen. Dat koppel ik nu ook aan een goed doel.”

Cornette vertrekt op zondag 2 februari met zijn koersfiets richting het zuidoosten van Frankrijk. Hij probeert zo’n 200 kilometer per dag te fietsen aan een gemiddelde van 25 kilometer per uur. Door de examens verloopt zijn voorbereiding nog erg rustig: “Het is blok waardoor ik me rustig kan voorbereiden. Ik mijn pauzes ga ik wel eens lopen en ik kocht onlangs rollen aan. Daardoor kan ik nu ook snel voor een uurtje in de garage op de fiets kruipen om te trainen.”

Fuiven organiseren

Nadat Hendrik zijn goede vriend Jaron verloor aan kanker, beloofde hij vaker goede doelen te steunen. In het middelbaar deed hij dat door fuiven te organiseren. De opbrengst daarvan ging telkens naar het kinderkankerfonds of Make a Wish. Later organiseerde hij ook nog een sponsortocht. Door zijn doktersstudies was het al even geleden dat hij nog wat voor het goede doel ondernam, maar daar komt nu verandering in.

Bovendien sponsort hij nu twee goede doelen: “Via mijn ouders leerde ik Boven De Wolken kennen. Die vzw steunt ouders die een jonge baby verloren. Ze voorzien in psychologische ondersteuning en zorgen ook voor mooie foto’s waar de ouders later betekenisvol kunnen mee terugblikken. Beide organisaties liggen me nauw aan het hart, ik moest dus niet lang nadenken dat ik hen ging steunen met mijn fietstocht.”

Gokken hoeveel kilometer Hendrik dagelijks rijdt

Het voornaamste doel van de 22-jarige Bruggeling is om Bordeaux te bereiken. Gezien zijn korte voorbereiding zal dat al een hele opgave worden. Bij aankomst keert hij per TGV terug naar huis. Hendrik zamelt geld in via een gokwedstrijd op een website die via zijn sociale media terug te vinden is: “Op die website kunnen mensen elke dag van mijn tocht gokken hoeveel kilometer ik tegen een bepaald uur heb gefietst. Om de mensen een idee te geven, garandeer ik ze dat ik elke dag om acht uur ‘s morgens vertrek en gemiddeld zo’n 25 kilometer per uur fiets. Wie het aantal kilometers het dichtst kan raden, wint een mooie prijs. Om aan de gokwedstrijd deel te nemen is een sponsoring van vijf euro verplicht.”

De gemotiveerde student kijkt nu al uit naar zijn onderneming. Op de eerste dag vergezellen enkele vrienden hem van aan de vertrekplaats in Leuven tot aan de streek rond Kortrijk. Halverwege zijn reis krijgt hij wellicht bezoek van zijn mama: “Om even te checken hoe ik het stel denk ik”, lacht de sympathieke jongeman. “Maar het is wel de bedoeling om alleen Bordeaux binnen te fietsen. Hopelijk met een aardig ingezameld bedrag op de rekening”, sluit Hendrik gemotiveerd af.


Geïnteresseerden vinden op de sociale media van Hendrik Cornette een link naar een Google Docs terug. Via dat formulier kunnen ze geld doneren en intekenen om mee te doen aan de wedstrijd op zijn website.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.