Hemelvaart-directrice Elly De Vuyst met pensioen

© PNW
Redactie KW

Elly De Vuyst heeft iets met cijfers, meer specifiek het nummer 58: ze werd in 1958 geboren en heeft het als huisnummer. Ze heeft ook een speciale band met Hemelvaart: ze zat er in het kleuter, het lager en het middelbaar. In 2001 kwam ze terug om haar twee voorliefdes te combineren in een job als administratief en financieel directeur. Na bijna 18 jaar heeft ze besloten dat dit schooljaar haar laatste wordt.

Als oud-leerling is het altijd fijn om terug te keren naar Hemelvaart. Op een zonnige woensdagnamiddag – want, ja, Elly werkt ook op woensdagnamiddag en quasi de hele zomer – mag ik op gesprek bij mevrouw De Vuyst. In mijn tijd als leerling, mocht ik ook al eens op bezoek gaan, om plannen van de leerlingenraad te gaan bepleiten. Deze werden altijd heel kritisch bekeken en je moest al een sterke zaak hebben om goedkeuring te krijgen. Ondertussen is duidelijk dat Elly een strenge en precieze directeur is, maar ook heel hartelijk en altijd in voor een grapje.

Verborgen camera

Dat is haar collega-directeurs natuurlijk ook niet ontgaan. Algemeen directeur Dona Beunens, pedagogisch directeur Joachim Archie en technisch directeur Wim Dufourmont hebben vorige week vrijdag afscheid genomen van Elly met een versie van ‘Sorry Voor Alles’. Daarin toonden ze dat ze Elly de afgelopen zes maanden gevolgd hebben met een verborgen camera en haar nu en dan in vreemde situaties gebracht hebben. “Ik begrijp nu pas waarom mijn collega’s erop stonden dat ik vorig jaar in oktober al mijn afscheid aankondigde bij de leerkrachten. Zo hadden ze genoeg tijd om mij beet te nemen”, lacht ze.

Enkele voorbeelden: een groepje leerkrachten heeft een nacht doorgebracht in het kantoor van Elly, op een dag stond een man met een boeket bloemen van een onbekende aan haar deur en in februari hebben de andere directeurs Elly alleen achtergelaten op een bijscholing, terwijl zij met zijn drieën naar het strand trokken. “Bij geen enkele van de situaties vermoedde ik iets, maar het was mij wel opgevallen dat mijn vergadertafel anders stond na het logeerpartijtje”, vertelt Elly. “Maar Wim kwam met een plausibele verklaring: werkmannen hadden aan de ventilatie gewerkt, en daarom stond mijn tafel anders.”

Ook een aantal grappige momenten uit haar carrière werden op de pensioenviering verteld. Zo is Elly een notoire Zulte Waregem-fan, en was ze maar wat blij dat Francky Dury, de trainer van de club, eens spreker was op een bijscholing. “Maar aan het einde van zijn uiteenzetting zei hij plots dat hij niet kon blijven om na te praten en rechtstreeks naar Waregem moest terugkeren. Dat zal geen waar zijn”, dacht ik toen. Onmiddellijk na zijn slotwoord sprong Elly recht en liep doorheen de volle zaal naar het podium om prompt een selfie te vragen. “Francky vond dat heel grappig en hij nam mij meteen vast om een foto te nemen. Missie geslaagd.”

Mini-ondernemingen

Elly kreeg trouwens ook nog een echt Zulte Waregem-geschenk van enkele leerlingen. “Ik ben al jarenlang verantwoordelijk voor de mini-ondernemingen van onze school, en de leerlingen van dit jaar hebben gezorgd voor een plateau die gesigneerd is door alle spelers en natuurlijk ook door Francky.” Ze kreeg daarnaast ook nog een groot schilderij van Mieke Debaere, die leerkracht esthetica is op Hemelvaart. “Het is een impressie van mezelf op school, zei ze, en het is net zoals haar andere werken prachtig. Het enige probleem is het formaat”, lacht Elly.

Haar afscheid was dus allesbehalve een trieste gebeurtenis, maar wel een amusante avond vol komische verhalen. “Dat wou ik zo. Ik had tegen mijn collega’s gezegd dat mijn afscheid een feest moest zijn, met veel humor, weinig speechen en vooral een lange receptie achteraf”, zegt ze. “Bovendien wilde ik dat het dienstpersoneel van de school er ook eens van kon genieten. Bij proclamaties, de nieuwjaarsreceptie en andere gelegenheden moeten zij altijd werken, dus nu hebben ik ervoor gezorgd dat een traiteur de bediening deed. Ze verdienen dat”, zegt de directrice.

Nog twee maanden

Na al die jaren gaat Elly Hemelvaart uiteraard missen. “Vooral omdat ik nog geen 800 meter van school woon”, zegt ze. “Naast mijn collega-directeurs, die ondertussen vrienden geworden zijn, ga ik vooral ook het personeel missen. Iedereen was altijd welkom en ik was ook altijd bereid om te luisteren. Daar maakte ik een punt van.” Niet dat het afscheid definitief is, want op officiële gelegenheden wordt de oud-directie altijd uitgenodigd. “Wees maar zeker dat ik op die momenten zal aanwezig zijn”, zegt ze.

Elly blijft nog twee maanden op post om samen met haar opvolger het nieuwe schooljaar voor te bereiden. “Weinig mensen weten dat, maar de zomer is voor ons de drukste periode van het jaar”, zegt ze. Die opvolger heet trouwens Jens Vannieuwenhuyse, die tot nu leerkracht was in het Heilig Hartcollege. “Ik ken hem nog niet goed, maar hij is even oud als mijn zoon en zat samen met hem op school. Ook grappig: hij maakt net als ik de overstap van het college naar Hemelvaart. Ik heb in ieder geval veel vertrouwen in hem en wens hem ook veel succes”, besluit Elly.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier