Helping Dogs zoekt opvanggezinnen voor honden

Annemarie Timmermans en Filip Cnudde: “De nood aan opvanggezinnen blijft groot.”©Wouter Meeus foto WME
Annemarie Timmermans en Filip Cnudde: “De nood aan opvanggezinnen blijft groot.”©Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Vzw Helping Dogs is een vereniging die honden aan de juiste nieuwe eigenaar wil koppelen, het liefst zo direct mogelijk. “Maar soms kan een hond niet meteen verhuizen en dan gaan ze even naar een pleeggezin.” Daarom is de vzw op zoek naar extra opvanggezinnen.

In oktober zal het twaalf jaar geleden zijn dat vzw Helping Dogs in Aarsele het licht zag. “De vorige voorzitster zat in de wereld van de redding van Spaanse honden, maar ze merkte dat er in België meer dan werk genoeg is als het om herplaatsingen gaat”, licht voorzitter Filip Cnudde toe. “Zo is de vzw Helping Dogs ontstaan. We zijn erkend als asiel, maar gaan toch op een andere manier te werk. Zo zijn er hier geen kennels met honden, maar geven we er de voorkeur aan om honden meteen van eigenaar naar eigenaar te plaatsen, omdat dat minder stress voor de dieren oplevert.”

Geen eigen huisdieren

Soms is het echter onmogelijk om een dier meteen toe te kennen aan de nieuwe eigenaar, of doet er zich een noodsituatie voor. “Voor zo’n tussenstop vallen we terug op opvanggezinnen, waar de honden ondergebracht worden tot aan hun adoptie.”

Intussen heeft de vzw al meer dan 1.000 honden aan een nieuw gezin geholpen. “De redenen waarom een baasje zijn of haar hond afstaat, zijn zo divers als er honden en mensen zijn”, vertelt Filip. “We oordelen en veroordelen nooit, niemand kan op voorhand voorspellen wat het leven kan brengen. We zijn vooral blij dat er contact met ons wordt opgenomen, om de hond een nieuwe thuis te geven. Uiteraard kunnen we niet zonder de klassieke asielen ook, want er is niet altijd plaats bij onze opvanggezinnen.”

“Opvanggezinnen moeten geen enkele kost dragen, dat nemen wij op ons”

Momenteel kan Helping Dogs terugvallen op een tiental gezinnen. “Soms worden zij verliefd op een hond die ze opvangen en adopteren ze die alsnog. Er zijn ook gezinnen die momenteel zelf wat op de sukkel zijn met hun eigen hond, dus in realiteit zijn er maar een vijftal gezinnen in roulatie. Die zijn uiteraard constant bezet. In nood vallen we terug op een hondenpension, maar met de vakantie voor de deur valt ook die optie weg.”

“Het ideale opvanggezin heeft trouwens geen eigen huisdieren, maar wel voldoende tijd en liefde om de honden warm op te vangen in hun gezinsleven. Ze moeten ook open staan voor onze vooruitstrevende visie. Zo zullen wij een reu niet noodzakelijk castreren, omdat we weten wat de negatieve gevolgen daarvan kunnen zijn.”

Tijdens de coronapandemie haalden veel mensen een hond in huis, om het alleen-zijn wat draaglijker te maken. “Dat merken we nu wel, er is een stijging van het aantal honden dat een nieuwe thuis zoekt. Bovendien is er steeds meer bewustwording rond dierenwelzijn, waardoor honden sneller in beslag worden genomen. De nood aan opvanggezinnen blijft dus groot. Die gezinnen moeten trouwens geen enkele kost dragen, dat nemen wij op ons.”

Peters en meters

Helping Dogs ondersteunt ook een aantal honden dat door omstandigheden niet meer kan herplaatst worden. “We kunnen niet rekenen op externe financiering, maar gelukkig zijn er heel wat peters en meters, die dan bijvoorbeeld instaan voor onze permanente opvanghonden. Daarnaast vragen we een opvang-, adoptie- en afstandsbijdrage, krijgen we giften en hebben we in Aarsele een eigen winkel met gezonde voeding, speelgoed en allerlei andere spullen voor honden en een bijhorende webshop.”

“Annemarie Timmermans, de andere drijvende kracht achter Helping Dogs, en ik kunnen ook terugvallen op een mooie groep vrijwilligers. Denk maar aan onze webmaster Thomas De Craecker. Zo lukt het allemaal nét om te financieren, de ene maand komen we al beter rond dan de andere. Maar de liefde voor de honden overwint altijd. Het is een uit de hand gelopen hobby, een tweede fulltime job.” (LDW)

Wie zich geroepen voelt om opvanggezin te worden, kan contact opnemen via info@helpingdogs.be of 0483 01 98 30. Meer info via helpingdogs.be .