Help! Er loopt een vlogger rond te neuzen op onze redactie!

Xander: "Er gebeuren vaak zulke leuke en zotte dingen die je niet kan verwerken in een nieuwsstuk wegens niet serieus genoeg. En dat kan ik dan delen via de vlog." © XC
Lieven Mathys

KW heeft voortaan geen geheimen meer. Op onze redactie loopt namelijk sinds enkele dagen een ferme curieuzeneuze rond, Xander Cottens. Zo heet de 25-jarige videojournalist die naast videoreportages ook een vlog opstart over het leven op een krantenredactieop zijn kakelvers YouTube-kanaal ‘Xander vlogt’. Zijn eerste vlog ‘Roddels op de werkvloer’ staat sinds vandaag woensdag online. Maak hier al eens kennis met deze spring-in-‘t-veld uit Anzegem.

Waarover gaat ‘Xander vlogt’?

De vlog gaat in hoofdzaak over mezelf, als videojournalist voor de krant. Toen ik klein was, was ik al enorm gefascineerd door het nieuws. Hoe geraken die journalisten aan dat nieuws? Hoe maken ze die beelden? Wat gebeurt daar allemaal op die redactie? In mijn fantasie was dat een geromantiseerd beeld van mensen met fototoestellen en schoudercamera’s die druk-druk-druk de redactie in en uit beenden op naar hun volgende stuk. Zo is die vlog gestart, om het onbekende leven van een journalist naar buiten te brengen. Er gebeuren vaak zulke leuke en zotte dingen die je niet kan verwerken in een nieuwsstuk wegens niet serieus genoeg. En dat kan ik dan delen via de vlog.

Hoe begin je eigenlijk aan zo’n vlog?

Een eerste regel is, neem altijd je camera mee, waar dan ook. Er gebeurt altijd wel iets waarvan je denkt: ‘Goh, dat is leuk voor in de vlog’. Deze ochtend nog was ik mijn laptop in de koffer aan het steken en toen zag ik een supermooie regenboog met een zachtroze ochtendhemel. Dat is vlogmaterial, ik heb mijn camera uitgehaald en een introotje ingesproken. Als journalist heb ik natuurlijk een luxepositie. Door mijn werk bij KW kom ik op heel veel plaatsen en in contact met heel veel personages. Dat is ideaal om de vlog te doorspekken met leuke verhalen.

De Xander in de vlog is ook de Xander die mijn vrienden kennen, ietwat overenthousiast met een hoekje af

Er zijn heel wat vloggers, hoe onderscheid je jezelf?

Ik denk dat ik weinig gemeen heb met de gemiddelde Vlaamse vlogger behalve dan mijn montagestijl, lekker glitchy en snel. Maar tot dusver denk ik dat ik de enige vloggende journalist ben in Vlaanderen, maar pin me er niet op vast. Sowieso blijf ik gewoon mijn jonge zelve, dat is ook typisch voor een vlog. De Xander in de vlog is ook de Xander die mijn vrienden kennen, ietwat overenthousiast met een hoekje af.

Dit is je eerste vlog, wat kunnen we nog verwachten?

Ik heb nog heel veel ideetjes in mijn hoofd voor in de vlog. Onze redactie wordt op dit eigenste moment volop verbouwd dus daar zal ik het zeker over hebben. Het liefst zou ik over enkele afleveringen meer in interactie willen treden met het publiek. Hoe? Dat kan ik nu nog niet zeggen.

Word je al herkend op straat?

Wel tot mijn eigen verbazing is het antwoord ‘ja’. Ik was op een lokale gemeentelijke boekenbeurs en plots sprak een vrouw me aan: “Ik heb u gezien”. Ik dacht dat ze me gezien had op de parking of ergens onderweg. “Ja,” antwoordde ik, “ik sta hier vooraan op de parking”. Waarop de vrouw vertelde dat ze me gezien in een filmpje op haar computer toen ik de kerktoren in Waregem had beklommen voor een reportage rond een huwelijksaanzoek. Grappig, ik had dat nooit zien aankomen.

Komt er dan een fandag?

Nee, nee (lacht). Het idee lijkt me wel crazy maar dat is nu nog helemaal niet aan de orde.

Succes!

Bekijk de eerste vlog alvast hieronder:

https://www.youtube.com/watch?v=Tk6Ab15T2T8

Wie is Xander Cottens?

* 25 jaar, Geboren in Waregem

* Woont op dit moment in Anzegem

* Studeerde lager onderwijs in Tielt en daarna Journalistiek aan Arteveldehogeschool in Gent.

* Werkt bij de Krant van West-Vlaanderen als videojournalist.

‘Xander vlogt’ iedere woensdag op het YouTube kanaal en op KW.be behalve als Pasen en Pinksteren op één dag vallen.

Help! Er loopt een vlogger rond te neuzen op onze redactie!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.