‘Hello Fred’-actie overtreft stoutste verwachtingen

De bloemenboxen konden afgelopen weekend en woensdag afgehaald worden aan een heuse 'drive-in' op de Waterhoek. © PNW
Redactie KW

De ‘Hello Fred’-actie van Fred Verhaeghe (59) overtreft zijn wildste verwachtingen. De Waregemnaar verkocht bijna 1.100 bloemenboxen om het onderzoek naar neurologische aandoeningen te ondersteunen.

Freds echtgenote Hadewijck De Volder (57) lijdt al vier jaar aan multiple systeematrofie, een zeldzame aandoening waarbij de hersencellen afsterven. Het doel was minstens 500 bloemenboxen, het zijn er dubbel zoveel geworden.

Al voor het derde jaar op rij zette bloemist Fred Verhaeghe een actie op touw om het onderzoek naar neurologische aandoeningen te ondersteunen. Hij doet dat vanuit een persoonlijk verhaal, want in 2016 kreeg zijn gezin een mokerslag te verwerken.

Logopedie en kine

Zijn echtgenote Hadewijck kreeg de diagnose van MSA, een ongeneeslijke aandoening die 1 op de 20.000 mensen treft. “Ze krijgt steeds meer problemen met wandelen, spreken en slikken, omdat haar hersencellen aangetast raken. Medicatie bestaat niet, dus logopedie en kinesitherapie zijn het enige dat helpt.”

Om coronaproof te werk te gaan, verkocht Fred kant-en-klare ‘Hello Fred’-bloemenboxen met daarin alle benodigdheden om een trendy boeket te maken. De dozen konden afgelopen weekend en woensdag afgehaald worden aan een heuse ‘drive-in’ op de Waterhoek, waar het gezin woont.

Warm gevoel

Afgelopen zaterdag leidde dat ei zo na tot een verkeersinfarct op de rustige plattelandswegen daar, want tientallen wagens stonden aan te schuiven om de box op te halen. “Ik krijg daar een ongelofelijk warm gevoel van”, vertelt Fred. “De mensen reageren enthousiast en vertellen hun verhaal aan ons. Zo hebben we al lotgenoten uit de ruime omgeving leren kennen.”

Dat de actie vandaag/woensdag afloopt, is overigens niet toevallig. “Op 18 november is het exact 50 jaar geleden dat mijn moeder overleed aan de gevolgen van darmkanker. Met de huidige medische kennis zou ze nu een betere behandeling kunnen krijgen. Maar op het vlak van neurologische aandoeningen is het nog altijd een beetje 1970. Daarom moeten we dringend investeren in wetenschappelijk onderzoek. MSA en andere neurologische aandoeningen moeten dringend aan bekendheid winnen”, besluit hij. (PNW)