Helft West-Vlaamse gemeenten heeft al een sterrenweide, nog eens kwart heeft concrete plannen

In Wevelgem plant men heeft een sterrenweide in 2021. Die zal gebaseerd zijn op het ontwerp ‘Vlinderstenen’ van Maarten Schaubroeck.© SLW
In Wevelgem plant men heeft een sterrenweide in 2021. Die zal gebaseerd zijn op het ontwerp ‘Vlinderstenen’ van Maarten Schaubroeck.© SLW
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

In Ardooie opent zondag op Wereldlichtjes Dag een sterrenweide. Een bijzondere plek op de begraafplaats om sterrenkindjes te herdenken. Een rondvraag van onze krant leerde dat bijna de helft van de West-Vlaamse gemeenten al zo’n herdenkingsplaats heeft en een kwart plannen voor de aanleg ervan.

Zondag 13 december is het Wereldlichtjes Dag. Een dag waarop levenloos geboren kinderen en kinderen, die voor hun eerste verjaardag stierven, worden herdacht, de zogenaamde sterrenkindjes. Meer en meer steden en gemeenten voorzien voor die kinderen ook een bijzonder plekje op hun begraafplaatsen: van sterretjesweides tot vlinderbomen. Het biedt ouders een fysieke locatie om hun te vroeg gestorven kinderen te herdenken.

Op de begraafplaatsen van Ardooie en Koolskamp wordt zondag zo’n sterretjesweide in gebruik genomen. Een grote ster in staal is het centrale punt op de herdenkingsplaats. Een sterretje met de naam van het kindje kan op de grote ster geplaatst worden. Ook Wevelgem heeft deze week bekend gemaakt dat het een sterrenweide zal aanleggen in 2021. Die zal gebaseerd zijn op het ontwerp ‘Vlinderstenen’ van Maarten Schaubroeck.

Intussen hebben al 31 van de 64 West-Vlaamse gemeenten een herdenkingsplaats voor sterrenkindjes ingericht op hun begraafplaats. Meestal betreft het een sterrenweide of een vlinderboom. Nog eens 15 West-Vlaamse gemeenten hebben al concrete plannen en 3 overwegen het, maar hebben nog geen concrete plannen.

Ontdek hier in welke gemeentes:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.