Helft van de West-Vlamingen drinkt nooit kraantjeswater

© gf
© gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vandaag, 22 maart, is wereldwaterdag. Dé dag waarop de Verenigde Naties oproepen om informatie te verspreiden over water. Uit een recent onderzoek bij 1.000 Belgen blijkt immers dat ruim zes op tien te weinig drinkt. Ook opvallend, West-Vlamingen drinken meer flessenwater dan inwoners van andere provincies. Dat blijkt uit onderzoek van een Deerlijks bedrijf.

Dagelijks minstens de aanbevolen hoeveelheid van 1,5 liter water drinken. Het lijkt eenvoudig, maar toch slaagt 63% van de Belgen daar niet in. Bijna 1 op 3 Belgen (30%) drinkt amper 0,5 liter per dag. Dit blijkt uit een onderzoek van het Deerlijkse bedrijf Aqualex bij 1000 Belgen.

Verder blijkt uit de enquête dat de populariteit van flessenwater te lijden heeft onder de duurzaamheidstrend. Kraanwater is in opmars, al blijft de smaak van leidingwater een remmende factor. De jonge generatie kiest daarnaast ook steeds vaker voor gefilterd water: 1 op 4 respondenten jonger dan 35 jaar (39%) drinkt zelfs meestal gefilterd kraanwater.

Een trend waar Aqualex graag op inspeelt. Het bedrijf verkoopt immers waterkoelers die aangesloten zijn op kraanwater. “Wij transformeren kraanwater in een premium product dat lekker en gebruiksvriendelijk is. Zo stimuleren we Belgen om meer water te drinken en verbannen we onduurzaam flessenwater naar het verleden,” aldus Alexander Vanlerberghe, CEO van Aqualex.

Niet lekker

Opvallend, West-Vlamingen grijpen nog het snelst naar de fles. Bijna 50 procent laat immers weten zo goed als nooit kraantjeswater te drinken. Ter illustratie, in Antwerpen is dat maar een kleine 20 procent. Uit het onderzoek blijkt dat dat iets te maken heeft met de smaak van het water dat bij ons uit de kraan komt. We geven ons leidingwater amper een 5.5 op tien. Het Vlaamse gemiddelde is een zes op tien.

Bovendien zegt meer dan 60 procent van de West-Vlamingen dat ze waarschijnlijk meer kraantjeswater zouden drinken als het lekkerder was. Dat overwegen ze dan vooral omdat het beter is voor het milieu.

Alexander Vanlerberghe, legt uit: “De enquête bevestigt dat de jongere generatie positief staat tegenover leidingwater. Veel mensen houden echter niet van de smaak van hun kraantjeswater, of drinken liever bruiswater. Aan die behoeftes komen wij met onze designkranen en waterkoelers tegemoet.”

Het online onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Aqualex tussen 12 en 16 februari 2021 bij 1.000 Belgen, representatief op geslacht, provincie, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02 procent.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.