Helemaal vernieuwde traiteur Pieter en Sofie in Geluwe gaat weer open

Redactie KW

Traiteur Pieter en Sofie vlak naast het gewezen gemeentehuis in Geluwe gaat vrijdag 1 oktober weer open. De winkel op de Sint-Denijsplaats werd helemaal vernieuwd en was gesloten sinds half augustus. In maart 2018 werden Pieter en Sofie de nieuwe uitbaters. “We zijn geen slagerij maar een kleine viswinkel, uitgebreid met traiteur”, vertellen ze. “Elke dag ligt er verse vis.”

Pieter De Wulf (42) is afkomstig uit Roeselare, Sofie Van Den Berge (37) groeide op in Geluwe. Beiden werkten in Salons Saint Germain in Diksmuide en daar hebben ze elkaar leren kennen. Zowel Pieter als Sofie zijn kok van opleiding. Pieter trok naar de hotelschool Ter Duinen in Koksijde, Sofie volgde de richting grootkeuken aan Immaculata in Ieper.

“Bij Salons Saint-Germain was ik bijna 20 jaar kok warme keuken en traiteur”, vertelt Pieter. “Sofie was er bijna 18 jaar kok koude keuken. Salons Saint-Germain stopte met traiteur. We kunnen niet stilzitten en begonnen bij ons thuis in de Moerput in 2015 met traiteur in bijberoep. Het was helemaal niet ons plan om zelfstandig te beginnen, maar het groeide tamelijk snel.”

‘t Gaperke

Jarenlang baatten Piet Godderis en wijlen Véronique D’Hellem daar een slagerij uit. Nadien volgde Danny Degroote en werd het vanaf juli 2004 Sterslager ’t Gaperke. Danny en zijn echtgenote wonen nu in Spanje. “Dit stond hier te koop en we waren al eens komen kijken”, vertellen Pieter en Sofie. “Het was eigenlijk niet ons plan om hier te beginnen maar we hebben toch die stap gezet. We jeunen ons en hebben het ons nog geen minuut beklaagd.”

Het initieel plan van het koppel was ergens een boerderij kopen. “Het was onze droom om er een zaal en traiteur uit te baten”, zegt Sofie. “Het probleem was het bekomen van de nodige vergunningen. De stad Wervik is daarover heel eerlijk geweest.”

Het voormalig gemeentehuis kwam te koop en ook dat was een optie om de zaak uit te breiden. “We hadden een plaatsbezoek maar financieel was dit een te diepe sprong”, vertellen Pieter en Sofie. “Het dak en de elektriciteit moeten worden vernieuwd. Er is geen sanitair. Kortom, er zijn zeer veel kosten.”

Toegankelijker

“Het werd te klein”, vertelt Sofie over de reden van de verbouwingen. “Nu kunnen we het inrichten naar onze smaak. Het wordt ook toegankelijker voor ons ouder cliënteel. De trappen zijn weggewerkt door een hellend vlak. Er is nu ook een elektrische deur.”

“Het bestaand assortiment wordt uitgebreid”, zegt Pieter. “Met onder meer Italiaanse en Spaanse vleeswaren. We hebben ook een kreeftenbak. We maken nog alles zelf en halen daar voldoening uit.”

Pieter en Sofie hebben de afgelopen jaren al een mooie reputatie opgebouwd. Met klanten van overal. “Niet alleen uit Geluwe maar ook uit Wervik, Menen, Dadizele. Zelfs Kortrijk en Roeselare”, klinkt het bij de ouders van Louise (13) en Emma (8). “De mond-aan-mond reclame is voor ons heel belangrijk. We zijn onze klanten dankbaar. We hebben een vast en trouw cliënteel. De ligging is subliem. De parkeermogelijkheden zijn iets minder.”

Takeaway reddingsmiddel

Tijdens de pandemie werkten slagers en bakkers door de lockdown alvast goed. Voor Pieter en Sofie waren er helaas dan geen feesten en dus ook geen traiteur op verplaatsing. “Maar dat werd ruimschoots goed gemaakt door takeaway”, vertelt Pieter. “We zorgden voor restaurantwaardige menuutjes, allemaal op porselein.”

Pieter en Sofie waren in 2018 de allereersten die genoten van de verhuispremie, voor handelaars die hun handelszaak verhuizen naar de handelsas.

Traiteur Pieter en Sofie is gesloten op maandagnamiddag en dinsdag. (Erik De Block)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.