Helden van de zorg – Longarts Ingel: “Volg de richtlijnen tot in de puntjes”

Ingel Demedts: "Dat mijn oproep massaal gedeeld werd, deed wel deugd." © GF
Philippe Verhaest

Zijn oproep werd vorig weekend duizenden keren gedeeld en kón je gewoon niet verkeerd begrijpen: de speeltijd is voorbij. Ingel Demedts, sinds 2009 als longarts verbonden aan AZ Delta in Roeselare, hoopt dat iederéén ondertussen beseft dat het momenteel vijf ná twaalf is. “De maatregelen van de regeringen moeten we tot in de puntjes opvolgen. Anders zijn de gevolgen niet te overzien. Maar tegelijk vrees ik dat we dit de komende weken onophoudelijk zullen moeten herhalen.”

Het moest hem van het hart, klinkt het bij Ingel Demedts (45), al elf jaar een gerespecteerd longarts bij AZ Delta in Roeselare. “Toen de overheid eind vorige week die drastische maatregelen aankondigde, was ik allesbehalve verrast”, zegt hij. “Waar ik wél met grote ogen naar heb gekeken, is hoe de gemiddelde Belg daarop heeft gereageerd. Plots werden er tal van lockdownfeestjes georganiseerd, ging iedereen nog snel een laatste keer op restaurant in Sluis… Onbegrijpelijk en beschamend. Terwijl de federale regering op basis van duidelijk wetenschappelijk advies drastische, maar hoognodige maatregelen heeft genomen. Met slechts één duidelijk doel voor ogen: de pandemie die op ons afkomt spreiden in de tijd en een piek proberen te voorkomen.”

Geen vakantie

“Aan de jongere generatie moeten we blijven duidelijk maken dat dit niet om een gewone vakantie gaat. Voor hen is het niet eenvoudig om de ernst van de situatie in te zien. De lessen zijn afgeschaft en dan maken ze maar plannen om met een twintigtal vrienden af te spreken. Zo werkt het uiteraard niet. We moeten heel goed beseffen dat elk uur telt en dat we allemaal aan hetzelfde zeel moeten trekken.”

De gevolgen zouden niet te overzien zijn, waarschuwt de longarts. “Als de pandemie helemaal zou uitbreken, dan crasht ons ziekenhuissysteem compleet. Dat moeten we te allen prijze vermijden. Dat kan alleen maar door onszelf volledig weg te cijferen om voor anderen te zorgen. De ouderen en zwakkeren van onze maatschappij staan voorop. Wie niet buiten moet komen, blijft dus best thuis en vermijdt alle contact. Zo simpel is het”, benadrukt Ingel Demedts.

Schrik voor mezelf heb ik niet, wij weten hoe we met ziektes moeten omgaan

“De perceptie is dat jonge en gezonde mensen niet vatbaar zijn voor COVID-19, maar dat klopt niet. Letterlijk iedereen loopt gevaar, maar jammer genoeg beseffen we collectief niet goed waarmee we te maken hebben. Dit is een nieuwe en onbekende ziekte, waar we bovendien nog geen medicijn of vaccin voor hebben. Het enige wat we kunnen doen, is ons van een potentiële besmetting isoleren. Dat zijn we niet gewend en voelt vreemd aan. Maar het kan niet anders.”

Dat zijn oproep zo massaal gedeeld en opgepikt werd, doet Demedts deugd. “Het bewijst dat ik niet alleen sta met mijn zorgen. Ik voelde mij verplicht om de puntjes op de i te zetten. En ik zal mijn boodschap blijven herhalen, tot we allemaal doen wat van ons gevraagd wordt. Het worden bijzonder lastige weken, dat besef ik. Niet enkel voor wie in de medische of zorgsector werkt, maar voor élke burger. Zo lang thuis moeten blijven, dat is verre van evident. Maar het moet.”

Piek moet nog komen

Binnen AZ Delta zorgt COVID-19 stilaan voor extra drukte. “Vooral de spoeddienst, de dienst intensieve zorgen en de longartsen hebben duidelijk al meer werk. Maar vergis je niet: de echte piek moet nog komen. Daarom is het broodnodig om nu al de juiste beslissingen te nemen. Niet-dringende behandelingen en operaties moeten we simpelweg uitstellen, om al onze aandacht op het coronavirus te kunnen richten. Maar wie bijvoorbeeld longkanker heeft, zal natuurlijk wel nog op de nodige zorgen kunnen rekenen. Dat is evenzeer van levensbelang.”

Wanneer het coronavirus uitgewerkt zal zijn, valt niet te voorspellen, vindt Demedts. “Ik luister naar de virologen, zij zijn de autoriteiten op dat vlak. Wat ik wel weet, is dat we een hoge piek moeten vermijden. Laat ons liever een langere en beheersbare periode overbruggen. Ik hoop echt dat de genomen maatregelen voor een ommekeer in het aantal besmette mensen kan zorgen, maar alles staat of valt met hoe goed we die opvolgen. Daarom zal ik op deze nagel blijven kloppen.”

Vrees om zelf besmet te raken, heeft Ingel Demedts niet. “We zijn professionals. We weten hoe we met ziektes moeten omgaan en welke risico’s dit met zich meebrengt. Maar uiteindelijk zullen er ook in onze bezetting gaten vallen door de ziekte. Ik hoop vooral dat we voldoende beschermend materiaal, zoals mondmaskers en ontsmettingsalcohol, zullen blijven hebben. Dat is voor ons van levensbelang.”