Helden van de zorg laten van zich horen in Kortrijk: “Met applaus koop je geen brood!”

Een duizendtal medewerkers kwamen hun ongenoegen uiten. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Op verschillende plaatsen in ons land kwamen zorgkundigen en andere medewerkers van zieken- en rusthuizen de afgelopen dagen op straat. Ook in en rond AZ Groeninge in Kortrijk vond donderdagnamiddag een actie plaats van de vakbonden BBTK-ABVV en ACV Puls. De belangrijkste eisen? Meer personeel, meer loon en beter arbeidsvoorwaarden. “Hebben we ons nu nog niet genoeg bewezen? Aan het applaus en mooie woorden van politici hebben we niks!”, klonk het verontwaardigd. Meer dan 1.000 personeelsleden namen deel, de zorg voor de patiënten werd wel gegarandeerd.

In sommige Kortrijkse wijken wordt er nog steeds stipt om 20.00 uur geapplaudisseerd voor de helden van de zorg. Maar veel zorgkundigen hebben daar al lang geen boodschap meer aan. Nu het coronavirus wat gaan liggen is, steekt de witte woede meer dan ooit de kop op. Rond AZ Groeninge verzamelden donderdagnamiddag meer dan 1.000 personeelsleden van het ziekenhuis. Ze vormden een mensenketting van 1.5 kilometer lang en hielden een minuut stilte.

Zorgpact

“Onze zorginstellingen blijven structureel ondergefinancierd en ondergewaardeerd”, verklaart Bjorn Mous van BBTK-ABVV de actie. “De coronacrisis heeft die problemen nog maar eens bloot gelegd. Het wordt dus dringend tijd dat politici kleur bekennen en de daad bij het woord voegen.”

BBTK pleit daarom voor een grootschalig Zorgpact. “De steun van het grote publiek de afgelopen maanden was hartverwarmend. Maar de dezelfde mensen die nu helden worden genoemd, zijn al jaren het slachtoffer van afbraakpolitiek. Applaus is fijn, maar daar koop je niets mee. Het is een tijd om een Zorgpact af te sluiten voor de hele sector.”

Veel zorgkundigen vallen uit omdat hun job moeilijk te combineren valt met een privéleven.
Veel zorgkundigen vallen uit omdat hun job moeilijk te combineren valt met een privéleven.© AN

De socialistische vakbond legt zes concrete eisen op tafel: meer handen op de werkvloer, betere loonsvoorwaarden, een gezonde balans tussen werk en privé, meer ruimte voor vorming en bijscholing, erkenning als zwaar beroep, meer maatregelen tegen agressie op de werkvloer en een strategische stock beschermingsmaatregel, zowel op overheids- als instellingsniveau. “Daar zijn vanzelfsprekend middelen voor nodig. Het is aan de regeringen, zowel federaal als op deelstatenniveau, om hier samen met ons dringend werk van te maken”, besluit de vakbondssecretaris.

Druk is groter dan ooit

Eisen waar de aanwezige zorgkundigen wel oren naar hebben. Astrid Vandamme (24) is al vier jaar aan de slag op de afdeling radiologie van AZ Groeninge. Ze ziet de ene na de andere collega uitvallen. “Vanwege de werkdruk, maar ook door de zware fysieke inspanningen die onze job vraagt. Veel collega’s zitten thuis met rugklachten en dat terwijl het op onze dienst drukker is dan ooit. Er komt dus nog meer werk op nog minder schouders terecht. Alle onderzoeken die werden uitgesteld tijdens de coronacrisis moeten immers ingehaald worden. ‘s Nachts hebben we amper een persoon om de hele dienst te bemannen. We doen onze job dolgraag en werken in een toffe bende, maar de situatie is onhoudbaar.”

Astrid en enkele van haar collega's
Astrid en enkele van haar collega’s© AN

Verder pleiten Astrid en haar collega’s ook voor een 13e maand en een eerlijker loon. “Want wij moeten ons weldegelijk specialiseren om op onze dienst aan de slag te kunnen. Maar daar staan financieel niks tegenover”, klinkt het.

Niemand aanspreekbaar

Het waren trouwens niet enkel de zorgkundigen die de gietende regen trotseerden. Ook Peter Van Canneyt (57) en Inge Snauweart (31), medewerkers van de dienst logistiek, hielpen mee een menselijke ketting te vormen. “De werkdruk verhoogt constant”, vertelt Peter. Hij weet waarover hij het heeft, volgend jaar zal hij 40 jaar in dienst zijn als logistiek medewerker.

Ook voor Inge en Peter wordt het werk elk jaar zwaarder.
Ook voor Inge en Peter wordt het werk elk jaar zwaarder.© AN

“Overal zijn er handen te kort. Daardoor is er nergens nog regelmaat. Alles moet vlug, vlug gebeuren”, vult zijn collega Inge aan. “En als je ergens mee zit, dan kan je daar niemand over aanspreken. Diensthoofden zijn niet meer bereikbaar zoals ze dat vroeger waren”, besluit Peter.

Zorg gegarandeerd

Lieze Vansintjan, vakbondsverantwoordelijke van ACV Puls is tevreden met de opkomst. “We kozen speciaal een uur waarop het wat minder druk was”, vertelt ze. “Op die manier konden zoveel mogelijk medewerkers hun stem laten horen. Al merken patiënten niks van de actie, er bleven dus heel wat zorgkundigen aan de slag. Dat ze met meer dan 1.000 aanwezig waren ondanks het slechte weer, toont aan dat er een gigantisch probleem is met onze zorg”, besluit ze. ACV Puls organiseert deze week acties in zieken- en rusthuizen in gans Vlaanderen.

https://www.youtube.com/watch?v=hthKCO1lZ8U

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier