Heks gestolen aan café Brouwershof in Beselare

De heks aan café Brouwershof is gestolen.© TP
De heks aan café Brouwershof is gestolen.© TP
Redactie KW

In heksendorp Beselare werd een heks gestolen aan een café, in Ieper verdwenen tuinmeubelen en bloemen bij een verzorgingsinstituut. Het zijn geen grote kosten, maar zulke banale diefstallen bezorgen de zaakvoersters extra kopzorgen in een periode die al moeilijk genoeg is door corona.

‘Komme zot, zolang in mien kot’. Jasmijn Castelein (40) uit Marke zette de voorbije maanden een heks voor de deur van haar volkscafé Brouwershof in Beselare. “Mijn café is al zo lang gesloten en de Beselaarse Heksenstoet van dit jaar is uitgesteld door corona. In deze moeilijke tijd wou ik weer wat folklore en positiviteit in het dorp brengen”, vertelt Jasmijn. “Het was bij mijn weten de enige heks in het straatbeeld van de toveresseparochie. Ze bleek wel populair, want mensen stopten vaak voor een foto.”

De heks verdween echter afgelopen weekend. “Ze hing nochtans vast met een slot”, zegt Jasmijn. “Deze diefstal kost me weinig, maar het is vooral emotioneel zwaar. Met dit café ging vier jaar geleden mijn droom in vervulling. Sinds vorig jaar heerst er bitterheid door corona. En nu dit.”

Jasmijn had verdere plannen met haar heks. “Ik had al een paspop gekocht om er een man bij te plaatsen en later een babyheksje. Misschien maak ik straks een nieuw tafereel: de vloek van de gestolen heks of de runaway bride . Hopelijk vliegt ze na de lockdown weer naar haar kot om eentje te drinken. Een beetje humor verzacht de pijn.”

Humor

Ook bij het Ieperse Vita Verzorgingsinstituut proberen zaakvoersters An Desomer en Lut Dewulf een diefstal afgelopen weekend te relativeren met een grapje. “Gelukkig hebben de dieven ons welkomstbord laten staan”, klinkt het bij de dames.

Drie maanden geleden verdwenen de kerstboom en een stoeltje bij de ingang van het verzorgingsinstituut, nu zijn alle tuinmeubelen en bloemen weg. “Onze klanten konden er coronaveilig in de buitenlucht zitten wanneer het in de zaak even te druk was. We zijn pas een week open, dit is er te veel aan. We plaatsen al twintig jaar decoratie buiten, maar nu durven we niet meer. Anders moeten we elke week meubels gaan kopen. Dan maar camera’s plaatsen zeker? Wie dringend onze decoratie nodig heeft, mag altijd aanbellen. We lenen het wel even uit, stelen hoeft niet.”

(TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.