Heistse Hof der Prinsen lanceert speciaal voor carnaval het Klakkerbier

© DM
Redactie KW

Wie spreekt over carnaval in Heist denkt aan gezellige drukte, ambiance in de straten, veel dansende mensen en een tap die blijft lopen. Nu is er ook het Klakkerbier dat woensdagavond door het Hof der Prinsen werd voorgesteld in Sincfala, museum van de Zwinstreek.

Het Klakkerbier zou stammen uit de 16de eeuw. Vanuit onze regio werden vissers en boeren opgevorderd om voor Keizer Karel goederen te leveren om, tijdens de oprichting van het Prinsendom Gavere, een feestmaal te maken. Tonnen vol vis, vlees en groenten werden vanuit Heist naar Gavere gebracht.

In Gavere was ook een brouwer die voor de gelegenheid een “prinsenbier” bedacht. De vissers en plakkers waren zo onder de indruk van het blonde bier dat ze een ruil organiseerden. Voor het recept van het bier lieten ze al hun goederen gewoon achter. In het jaar van de klakker mocht het Klakkerbier niet ontbreken.

Toen men aan het recept van het Klakker bier begon, was men op zoek naar een recept voor een eenvoudig blond bier. Het is meer dan dat. Het Klakkerbier werd een echt genietbier. Met een sprankeltje hop en vooral met veel fruitigheid. Het Klakkerbier wordt tot het eind van carnaval in de Heistse cafés verkocht.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier