Heist klaar voor spraakmakende make-over

Schepen Kris Demeyere toont hoe de Heldentorens er zullen uitzien. © DM
Redactie KW

Begin 2020 wordt het startschot gegeven voor de grondige vernieuwing van de doortocht van Heist en de renovatie van het Vissershuldeplein en Heldenplein. Met de bouw van de Heldentorens krijgt Heist zijn eyecatcher en een nieuwe dynamiek. Verwacht wordt dat het controversiële ontwerp binnen 36 maanden af is. De tour de force is nodig want de inkom van Heist ligt er al jaren weinig aantrekkelijk bij.

“Soms moet men een moeilijk pad bewandelen om een mooi resultaat te komen. Voor het gemeentebestuur is het nieuwe project, na tien jaar voorbereidend werk, een serieuze uitdaging. De gemeenteraad keurde ondertussen de bouwvergunning goed en de voorbereidende werken zijn uitgevoerd. De vernieuwing kan starten”, weet bevoegd schepen Kris Demeyere. “De hoogste Heldentoren wordt met zijn 21 bouwlagen het nieuwe stedelijk baken van Heist. Het driedelig woontorencomplex is een privé-initiatief. Het is een ontwerp van het befaamde Rotterdamse bureau Neutelings Riedijk Architects. Het gebouw staat met zijn dynamisch, ambitieus en innovatief ontwerp symbool voor onze gemeente. De Heldentorens worden opgetrokken in een speciale materie van zwarte keramiek, speciaal ontworpen voor de zee. Het zwarte keramiek zorgt voor een bijzondere reflectie van het licht. De commercialisatie van de 46 appartementen start begin 2020. Op de gelijkvloerse verdieping is ruimte voor horeca en handel en er zijn ondergrondse garages voorzien. De zone rondom de drie torenvolumes wordt als plein aangelegd”, aldus Demeyere.

Positieve reacties

“De verfraaiing van de doortocht van Heist is één van de grootste infrastructuurwerken die in Knokke-Heist op stapel staan. Daarom ging het gemeentebestuur de voorbije maanden met de bewoners verschillende keren in dialoog. Tijdens infomarkten kregen we alleen maar positieve opmerkingen. Voor de meeste Heistenaren kunnen we er niet snel genoeg aan beginnen.”

Door de luifel en de tribune zal het nieuwe Heldenplein ideaal zijn voor het organiseren van allerlei evenementen

Er zijn dan ook kosten noch moeite gespaard. “De gemeente gaat de komende acht jaar 22 miljoen investeren in de heraanleg van pleinen en openbaar domein. Onder andere het Heldenplein ondergaat een totale metamorfose. Het wordt volledig heraangelegd en krijgt een beige look. Onder het plein komt er een rotatieparking voor 250 wagens. Daarmee bieden we parking aan vlakbij de winkels. Tegelijk creëren we de mogelijkheid om op het openbaar domein parkeerplaatsen weg te nemen.”, aldus Kris Demeyere.

Tot 4.000 toeschouwers

“Het nieuwe Heldenplein zal geschikt zijn voor het organiseren van evenementen. Het plein zal plaats bieden aan meer dan 4.000 toeschouwers. Het nieuw Heldenplein loopt zachtjes op richting Zeedijk. Hierdoor krijg je een soort tribune aan de zeedijk terwijl een uitnodigende trappenpartij wacht aan de zijde van de esplanade. Aan de zuidzijde komt een grote luifel. De luifel zorgt voor beschutting tegen zon of regen en maakt het mogelijk om weersonafhankelijk evenementen te organiseren zoals een overdekte markt. Door de luifel en de tribune zal het vernieuwde Heldenplein ideaal zijn voor het organiseren van kleine en grote evenementen. Langs de gevels van het plein wordt een ruime zone voorbehouden voor overdekte en niet overdekte terrasruimtes, opstelruimte voor winkels en fietsenstallingen.”

Negen informatiepanelen

“De tramhalte ‘Heldenplein’ wordt opgeschoven richting plein. Op die manier wordt de bereikbaarheid van de halte beter en komt men als reiziger in Heist aan op het Heldenplein. Het Heldenplein en het Vissershuldeplein worden verbonden met een wandelboulevard.

Ook het Vissershuldeplein krijgt een totale make-over met zitbanken en een luifel. Wie ons project op de voet wil blijven volgen, kan de negen infopanelen raadplegen in museum Sincfala. In de exporuimte staan vier touchscreens.”

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier