Heist is aan opmerkelijke revival toe: deelgemeente ondergaat ingrijpende metamorfose

Aan de nieuwe parkovonde rijst straks het driedelige complex van de Heldentorens uit de grond. © DM
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Begin deze maand huldigde het gemeentebestuur de vernieuwde Heistlaan en de nieuwe rotonde op de Elizabetlaan in deelgemeente Heist in. “Dit is nog maar het begin van de ingrijpende metamorfose die onze deelgemeente te wachten staat. Heist is aan een opmerkelijke revival toe”, vertelt eerste schepen Kris Demeyer.

“Aan de nieuwe parkovonde rijst straks het driedelige complex van de Heldentorens uit de grond naar een ontwerp van het gerenommeerde architectenbureau Neutelings en Riedijk uit Rotterdam. Op het Maes & Boereboomplein start in het najaar de bouw van Hoost, een kleurrijk en gedurfd ontwerp van het Parijse architectenduo Jacob & Marfarlane”, aldus bevoegd schepen Kris Demeyer.

“Naast een 90-tal appartementen komt in deze impressionante kubus van 50 meter hoog ook een aantal publieke functies zoals een nieuwe raad- en trouwzaal, bureaus voor de lokale wijkpolitie en de dienst Preventie, een biblio- en spelotheek, een zaal voor zachte recreatie….”

“De omgeving rond de nieuwe vleugel van het museum Sincfala en de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Het Anker krijgen straks een groene invulling met duurzame speeltoestellen. Aan het Stationsplein rijst de nieuwe Ravelingen uit de grond en ondergaat de historische schuur van ‘t Boerenhof een grondige restauratiebeurt. Achter het station staat de bouw van een nieuwe jeugdcentrum gepland. In de wijk Heulebrug gaan we van start met een experimenteel woonproject voor jonge gezinnen.”

Modern sportcomplex

“Het stadion De Taeye gaan we upgraden tot een modern sportcomplex met een boulodroom waar petanquespelers hun balsport indoor kunnen beoefenen. Het Heistse sportpark zal aansluiten met het gemeentelijk sportcentrum Laguna en de tennis- en padelinfrastructuur van TC Duinbergen”, zegt schepen Demeyer.

“In september 2021 start de heraanleg van de Graaf d’Ursellaan en de aanleg van de esplanade ten noorden van de Elizabetlaan tussen het Heldenplein en de grens met Zeebrugge. Ook het landschapspark ten oosten van De Rampe staat op het programma. In het najaar van 2022 staan de heraanleg van de Parkstraat, Knokkestraat en de herinrichting van de voetgangerstunnel en het landschapspark ten westen van de Rampe gepland. Van september 2023 tot juni 2024 krijgt het Vissershuldeplein een eigentijdse make-over met trendy zitbanken en windschermen, overdekt door een gestileerde luifel. Ook de omgeving rond het woontorencomplex in de Knokkestraat wordt dan aangepakt.”

Het Vissershuldeplein krijgt een eigentijdse make-over met trendy zitbanken en windschermen

Na 2024 wordt het Heldenplein heraangelegd met een ondergrondse rotatieparking, fonteinen en faciliteiten voor openluchtevenementen.

“In navolging van de Steenstraat gaan we nog diverse kleine volksbuurten omvormen tot gezellige woonerven. Deze volkse deelgemeente waar ik als kleine jongen ben opgegroeid, ondergaat momenteel een fundamentele facelift die door zijn hip en trendy karakter een nieuw publiek aantrekt. Heist telt momenteel 13.000 inwoners, dit is bijna 40% van de totale Knokke-Heistse bevolking. Het toenemend aantal renovaties van rijhuizen in het oude centrum en de explosie van woningen in de tweede en volgende fases van de nieuwe woonwijk Heulebrug zullen de Heistse populatie nog meer doen stijgen.”

Eigentijds straatbeeld

“De spektakelarchitectuur van toparchitecten zullen ook een belangrijke aantrekkingspool voor tweedeverblijvers en toeristen vormen. Heist-aan-Zee was in de Belle Epoque na Oostende en Blankenberge de belangrijkste badplaats aan onze Belgische kust. Op het einde van de WO II brandde het imposante Grand Hotel Casino Kursaal op het huidige Heldenplein af en zijn ook alle statige Belle Epoquewoningen in de buurt verdwenen. Hoog tijd dus om deze glorieperiode en grandeur opnieuw tot leven te wekken met een kwalitatief en eigentijds straatbeeld en een openbare ruimte die uitnodigt voor ontmoeting en ontspanning.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.