Heisa rond CWRM: “Niet eerlijk dat sommigen al eerder beeldjes kwamen halen”

Heel wat mensen waren beeldjes aan het rapen, sommige namen er heel wat mee. (Foto EG)
Redactie KW

Vanaf vandaag tot 20 december kan je gratis beeldjes afhalen van de openluchttentoonstelling ‘600.000 beelden – 600.000 namen’. Het werd een ware stormloop in en om de Palingbeek.

In het kader van ComingWorldRememberMe (CWRM), een project van kunstenaar Koen Vanmechelen, werden tijdens de periode 2014-2018 in De Kazematten in Ieper en Het Bommenvrij in Nieuwpoort beeldjes uit klei gemaakt naar een ontwerp van de kunstenaar. Eén beeldje voor iedere gesneuvelde ten gevolge van de oorlog op Belgische bodem. Alle 600.000 beeldjes vormden uiteindelijk de land art installatie CWRM die op het voormalige niemandsland van de frontzone in domein De Palingbeek bij Ieper werd tentoongesteld. De expo opende op vrijdag 30 maart en eindigde vandaag.

Beeldenstormloop

Heel wat geïnteresseerden kwamen donderdag één of meerdere beeldjes afhalen. “Wij hebben er elk eentje gemaakt in De Kazematten”, vertellen Frans Verschaeve (70) en echtgenote Malvina Gruwier (68) uit Ieper: “We komen er twee terughalen maar onze eigen creatie zullen we uiteraard niet terugvinden. Beide beeldjes zullen thuis een plaats krijgen als herinnering. Eigenlijk vinden we het niet eerlijk dat sommigen al eerder beeldjes kwamen halen. Het getuigt van weinig respect als men die trachten te verkopen. Zoiets doe je gewoon niet.”

Frans Verschaeve en Malvina Gruwier kwamen twee beeldjes terughalen. (Foto EG)
Frans Verschaeve en Malvina Gruwier kwamen twee beeldjes terughalen. (Foto EG)© Foto EG

Jordy Vandenbussche (25) en Shana Verbeke (25) hadden zelf geen beeldjes gemaakt maar kwamen er toch enkele halen. “Familieleden hebben er wel gemaakt en voor hen nemen we er enkele mee. Wij gaan er zelf drie kleintjes houden als symbool voor de kinderen van de familie. Er staan al beeldjes op het internet om te verkopen. Het is een schande dat mensen er geld willen aan verdienen”, wat wordt ontkend door de provincie West-Vlaanderen.

Wilfried Verschoore (77) creëerde zelf vier beeldjes en kwam er ook enkele terughalen. Ze krijgen een plaatsje buiten op het terras. Ik ben ook naar de openluchttentoonstelling komen kijken. Dit was echt indrukwekkend.”

De tentoonstelling is voorbij maar de sculptuur Remember Me, een bronzen ei met een glazen breuklijn in, dat symbolisch wordt beschermd door een nest van bronzen kippenklauwen blijft en krijgt een andere plaats.

https://www.youtube.com/watch?v=ocsIbfkPe0c

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier