Hein Samyn vreest minder inkomsten Damiaanactie

Hein Samyn (links) en Davy Verkest van Damiaanactie regio Tielt.© TVW
Hein Samyn (links) en Davy Verkest van Damiaanactie regio Tielt.© TVW
Tom Van Houtte

Geen gebruikelijke winkel- of straatverkoop van stiftjes, geen rondreizende expo die nochtans succesvol was gestart in Tielt: de auto van de Wakkense Damiaanactie-bezieler Hein Samyn (55) staat al veel langer stil dan hem lief is. “Normaal rijd ik 7.000 km per jaar voor ons goede doel, nu raak ik bijna niet weg vanachter mijn computer.”

Tot een tiental jaar geleden was Hein Samyn uitbater van de toenmalige feestzaal ’t Vijverhof in Tielt. Na zijn verhuizing naar de keuken van de Ardooise school Heilige Kindsheid zocht hij nog een stevige brok vrijwilligerswerk. Vanuit zijn christelijke geloofsovertuiging werd dat de Damiaanactie.

Dat is een Belgische medische ontwikkelings-ngo die het verschil wil maken in de wereldwijde strijd tegen lepra, tuberculose en andere verwaarloosde infectieziekten waarbij nu ook corona niet meer weg te denken is. Damiaanactie heeft 15 projecten verspreid over Afrika, Latijns-Amerika en Azië, maar ook in België loopt een kleinschalig project.

De Tieltse afdeling met voorzitter Hein Samyn en proost Davy Verkest (40), diaken binnen de pastorale eenheid Tielt en Pittem, pakte in oktober 2019 uit met een tentoonstelling die een jaar lang heel het land zou rondreizen. Maar driewerf helaas.

Geschrapt

“De exposities in Waregem en Deerlijk konden nog plaatsvinden, maar sindsdien ligt alles hier ingepakt in mijn thuismagazijn”, vertelt Hein. “Alle tentoonstellingen – van Roeselare tot Brugge en alles er tussenin – werden geschrapt. De hele kalender is doorgeschoven. We hopen in maart te kunnen hernemen in Ledegem, maar dat is nog een heel groot vraagteken.”

Corona en alle nare gevolgen die de pandemie meebrengt: het is ook de reden dat Hein en Davy de laatste zaterdag van januari in wat normaal een razend druk campagneweekend hoort te zijn met ons over een kop geurende koffie gebogen zitten. “Niet dat we de voorbije dagen stilzaten. Zo deelden we 6.000 flyers uit in verband met onze stiftenverkoop”, vertelt Davy.

De traditionele winkel- en straatverkoop was afgelopen weekend uit den boze, maar Damiaanactie vond 57 handelszaken in de ruime regio tussen Waregem en Roeselare bereid om displays te plaatsen. Klanten die een of meerdere van de uitgestalde producten kochten, konden hun betaling in de collectebus achterlaten. “Maar omdat we veel minder in het straatbeeld aanwezig waren – normaal houden we ook een verkoopactie van woensdag tot zaterdag in de inkomhal van het Tieltse ziekenhuis – zullen we een derde minder omzet halen dan de 25.000 à 30.000 euro die we in januari normaal inzamelen met onze regio-afdeling”, zegt Hein Samyn nog.

“Normaal rijd ik 7.000 km voor Damiaanactie, nu kan ik amper de deur uit.”

Het liefst zou hij zo snel mogelijk de geleden schade goedmaken, maar de coronamaatregelen laten dat niet toe. “Normaal rijd ik 7.000 km per jaar voor ons goede doel om spreekbeurten te geven in rusthuizen en scholen, maar ik raak bijna niet weg vanachter mijn computer. Dit jaar zouden we focussen op jeugdbewegingen met een film over de werking van Damiaanactie in Nicaragua, waar de lokale voortrekker het land afreist per paard.”

Een andere doelstelling, die zeker haalbaar lijkt, is markten afschuimen met een kraam van Damiaanactie waar naast de bekende stiftjes onder meer ook sleutelhangers, kleurpotloden, de educatieve Damiaanstrip en kousen worden verkocht. “Elke erkende ngo heeft in West-Vlaanderen recht op één gratis standplaats per gemeente per jaar. Daar willen we van mei tot september voor het eerst gebruik van maken.”

Lepracentrum

Volgens Hein Samyn kunnen beperkte giften al een groot verschil maken. “Met 50 euro kan je een leprapatiënt genezen, als de ziekte tijdig wordt vastgesteld. Ik steek er mijn handen voor in het vuur dat elke uitgegeven euro aan Damiaanactie in de juiste handen terechtkomt en ik kan iedereen garanderen dat we altijd naar de goedkoopste hulp streven, om zoveel mogelijk patiënten te kunnen helpen.”

Hein, die ook provinciaal voorzitter en coördinator West- en Oost-Vlaanderen van Damiaanactie is, wil de komende jaren in navolging van zijn vader zaliger, een lepracentrum bezoeken. “Hij reisde ruim 40 jaar geleden naar Burundi. Het is sowieso geen reis die je elk jaar maakt, want met 3.500 euro kom je er niet, wetende dat je ook een medische voorbehandeling nodig hebt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier