Hein Denturck tekent al zes jaar portretten voor Kinderkankerfonds en Mucovereniging: “In totaal al ruim 25.000 euro ingezameld”

Hein Denturck aan zijn tekentafel: “Het liefst teken ik karakterkoppen.”©JOKE COUVREUR
Hein Denturck aan zijn tekentafel: “Het liefst teken ik karakterkoppen.”©JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Tekenen is al zijn hele leven lang een passie, maar zes jaar geleden gaf Ingelmunsternaar Hein Denturck zijn hobby een nieuwe dimensie. Sindsdien maakt hij onder de noemer Portret for Life potloodtekeningen voor het Kinderkankerfonds en begin dit jaar voegde hij daar ook de Mucovereniging aan toe. “Elke euro gaat rechtstreeks naar die twee goede doelen”, zegt hij. “Omdat ze letterlijk alle steun verdienen.”

Creativiteit is hét sleutelwoord in het leven van Hein Denturck (58). De vrachtwagenchauffeur op rust vormt samen met onder andere zijn broer Hans de muziekgroep De Wilfrieds en zijn zoon Jelle gooit momenteel hoge ogen met zijn rockband Dirk.. Maar ook aan de tekentafel kan Hein méér dan uit de voeten. “Ik teken al zowat mijn hele leven”, opent hij. “Destijds volgde ik aan de Tieltse kunstacademie een opleiding beeldhouwen, maar ik leerde er ook schilderen en tekenen. Een goeie zes jaar geleden besloot ik voor elk lid van De Wilfrieds een potloodtekening te maken en die plaatste ik uiteindelijk op mijn Facebookpagina. Dat was een toenmalige collega opgevallen en die vroeg me of ik voor hem ook zoiets kon maken. Hij gaf me daar uit eigen beweging een klein bedrag voor en dat besloot ik aan De Warmste Week te schenken. Sindsdien is het verhaal eigenlijk nooit meer gestopt.”

“In 2017 ben ik mijn eigen echtgenote aan kanker verloren. Ik heb dus van erg dichtbij gezien hoe hevig die ziekte tekeer kan gaan en wat de gevolgen kunnen zijn”

Zo kreeg Hein het idee om zijn tekentalent ten dienste te stellen van het goeie doel. Het opzet is eenvoudig: op basis van een kwaliteitsvolle foto maakt de Ingelmunsternaar een realistische pentekening en de opbrengst gaat integraal naar het Kinderkankerfonds en de Mucovereniging. “In zes jaar tijd heb ik toch om en bij de 400 tekeningen gemaakt”, gaat Hein verder. “En daar kruipt best wel tijd in. Per gezicht mag je rekenen op zo’n zes uur, want ik wil alles tot in de puntjes uitwerken. Maar ik doe het enorm graag, mijn missie is om mensen gelukkig te maken met mijn werk. Het liefst teken ik karakterkoppen, gezichten waar je zo van afleest dat de persoon een verhaal te vertellen heeft. Daar kan ik echt mijn ziel in kwijt.”

Luisterend oor

Met enkele honderden portretten in de vingers heeft Hein al flink wat pakkende verhalen te horen gekregen. “Eigenlijk moest ik best veel overleden mensen tekenen. En bij veel mensen komt alles er dan in één keer uit. Op zo’n moment ben ik niet alleen tekenaar van dienst, maar bied ik ook een luisterend oor. Dat is part of the job geworden. En af en toe hakken sommige situaties er ook wel bij mij eens in. Vooral wanneer het om overleden kinderen gaat. Maar ik krijg ook veel hartverwarmende verhalen voorgeschoteld. Eigenlijk haal ik uit elke opdracht veel voldoening. Zien dat mensen content zijn met het resultaat, dat geeft me erg veel voldoening.”

De Ertebrekers waren in de wolken met hun cadeau.© GF
De Ertebrekers waren in de wolken met hun cadeau.© GF

De motivatie om het Kinderkankerfonds te steunen, haalde Hein uit zijn eigen omgeving. “In 2017 ben ik mijn echtgenote, Ann Vroman, aan kanker verloren”, zegt hij. “Ik heb dus van erg dichtbij gezien hoe hevig die ziekte tekeer kan gaan en wat de gevolgen kunnen zijn. Bij kinderen komt kanker extra hard aan, daarom is een organisatie als het Kinderkankerfonds broodnodig. Zij leveren schitterend werk. Vorig jaar heb ik ook de Mucovereniging in mijn verhaal opgenomen en opnieuw haalde ik de inspiratie uit mijn dichte kring. Het nichtje van mijn partner lijdt aan mucoviscidose.”

Aanvankelijk vroeg Hein een vrije gift aan zijn ‘klanten’, nu werkt hij met een vast tarief. “Eén gezicht kost 60 euro, twee gezichten 100 euro… Maar elke euro gaat naar de twee goeie doelen”, benadrukt hij. “Mijn uren tel ik niet en alle materiaal betaal ik zelf. Papier, potloden… noem maar op.”

Na zes jaar tikt het totaalbedrag stevig aan: de teller staat nu al op meer dan 25.000 euro. “Dat had ik nooit durven dromen”, glundert hij. “Maar tegelijk wil ik er geen competitie van maken. Het is niet mijn ambitie om jaar na jaar meer geld in te zamelen, ik zie wel wat er binnenkomt. Al ben ik er ondertussen wel dagelijks mee bezig. Soms uren aan een stuk, andere keren vind je me dan weer eerder kort aan mijn tekentafel. Maar altijd met hetzelfde doel voor ogen: mensen gelukkig maken.”

Ertebrekers

In zes jaar tijd maakte Hein een pak portretten die hem bijblijven. “In opdracht van het festival Labadoux mocht ik de band Ertebrekers – met onder andere Flip Kowlier en Jeffrey Jefferson – portretteren. Zij waren in de wolken met hun cadeau. En ooit kreeg ik van een meisje dat haar 21ste verjaardag vierde, de vraag om een portret te maken voor haar dooppeter. Ze wilde zelf niks, maar wou haar peter graag iets persoonlijks schenken. Het opvallendste dat ik ooit moest tekenen? Dat was een naaktkat”, lacht Hein. “Niet eenvoudig. Heel veel tekeningen plaats ik ook op mijn Facebookpagina – altijd met goedkeuring van de betrokkenen – en daar komt vaak erg veel reactie op. Dat doet goed.”

Ondertussen koppelde Hein zijn actie ook aan Studio Kontrabas, de Ingelmunsterse radiomarathon die elk jaar tijdens de kerstdagen 72 uur plaatjes draait voor het goeie doel. “Dat gaf mijn initiatief wel een boost”, zegt hij. “Ik ben nog lang niet uitgetekend. Elk portret is een nieuwe uitdaging en levert een mooi verhaal op. Ondertussen krijg ik vragen uit heel Vlaanderen en zelfs Nederland. Eigenlijk is het eenvoudig: ik ben dankbaar voor iedere mens, wie hij of zij ook is, die ik mag tekenen. Want we hebben allemaal wel iets te vertellen.”

Alle info via de Facebookpagina ‘Portret for Life’ en heindenturck@gmail.com

 © Hein Denturck
© Hein Denturck
 © Hein Denturck
© Hein Denturck

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.