Hein Denturck maakt uniek kunstwerk voor Marktplein in Ingelmunster

Kunstenaar Hein Denturck toont enkele van zijn koperen hartjes. (foto FODI) © (foto FODI)
Redactie KW

Hein Denturck vervaardigt een uniek kunstwerk voor Studio Kontrabas. Dit kunstwerk zal een permanente plaats krijgen op het Marktplein. Hoe groot dit kunstwerk wordt, is afhankelijk van het warme hart van de dorpsgenoten en andere sympathisanten.

Hein Denturck uit de Weststraat 52-bus 301 is allerminst een onbekende in de regio. Hij is immers één van de bezielers van De Wilfrieds én ook een bekend beeldhouwer. Daarnaast zet hij zich al enkele jaren in voor Studio Kontrabas, een collectief van vier jonge mensen die samen 72 uur live radio maken in het kader van Music for Life en ten voordele van het goede doel.

Heins echtgenote Anne Vroman overleed aan kanker. Voor Hein was dat een reden om zich in te zetten voor Studio Kontrabas. Vier jaar geleden begon hij met Portret For Life. Hij maakte een tekening en het geld dat hij daarvoor ontving, overhandigde hij op de slotshow aan Studio Kontrabas.

Drie jaar na elkaar kon Hein telkens een hoger bedrag overhandigen aan de organisatoren van Studio Kontrabas tijdens de slotshow, eerst op het Marktplein en vorig jaar voor het kasteel.

bedrag evenaren

“Maar ik teken niet om elk jaar meer euro’s bijeen te halen. In januari begin ik telkens terug vanaf nul euro. Ik weet dus niet hoeveel tekeningen er in dat jaar worden aangevraagd. Ik kan je echter nu al verklappen dat ik eind december terug een mooi bedrag van Portret For Life kan afgeven. Ik zal het bedrag van vorig jaar kunnen evenaren”, zegt Hein. “Hoeveel ? Sorry, dat zeg ik nog niet, maar Portret For Life is al goed ingeburgerd. Ik doe het nog altijd even graag. De ene tekening maak ik wel liever dan de andere. Recent tekende ik Jimi Hendrix. Ik heb mij daar enorm mee geamuseerd. Het was intens, maar ook heel moeilijk.”

Hein kreeg van Studio Kontrabas de vraag om een permanent kunstwerk te maken voor het Marktplein. “Ik kwam met het idee op de proppen om met koperen hartjes van 8 op 8 cm te werken. De mensen kopen een koperen hartje, zeggen welke naam erop moet staan en dan maak ik dat klaar. Ik start vanuit een betonnen sokkel. Het geraamte is ook al in de maak. Alle hartjes worden erop gelast”.

2.000 hartjes

“Dit kunstwerk zal een schaal voorstellen met een grote vlam en kan zonder probleem 2.000 hartjes bevatten. Hoe groot de vlam wordt, hangt af van hoeveel mensen er een hartje aankopen. Ingelmunster telt 11.000 bewoners. Ik zou toch graag aan 1.000 stuks geraken”, zegt Hein. “Wie het wenst, kan nu al hartjes aankopen via internet. Ik sta ook op de wekelijkse markt op vrijdag 6 december om hartjes te verkopen en om die meteen klaar te maken. Ik ben ook present op de kerstmarkt. Ik wil zoveel mogelijk mensen bereiken. Het werk zal al op het Marktplein staan tijdens de 72 uren van Studio Kontrabas. Tijdens die vierdaagse zullen de mensen nog hartjes kunnen aankopen. Ik werk dan mijn kunstwerk af. Na Studio Kontrabas blijft mijn werk permanent staan op het Marktplein. Iedereen zal zijn koperen naam terug kunnen vinden in het kunstwerk.”

Hein blijft een bezige bij. Hij is ook nog altijd actief als muzikant bij De Wilfrieds. Ook het beeldhouwen spreekt hem verder aan. Recent stelde hij tijdens Buren bij Kunstenaars tentoon bij Tuur Martin in de Oudstrijdersstraat, samen met Ilse Deceuninck. Hij exposeerde ook in de bibliotheek in Izegem. “Twee weekends lang stelden tien kunstenaars van Ingelmunster hun werken tentoon. Een mooie ervaring.” (PADI)

Koop voor 5 euro een koperen hartje en laat jouw naam of een naam naar keuze (maximum tien karakters) in het hart voorzien. Schrijf 5 euro over op BE46 0689 0314 8536 en vermeld de naam die je op het hart wil laten zetten bij je overschrijving. Je kan ook een envelop met 5 euro en de naam naar keuze in de brievenbus deponeren in de Weststraat 52-bus 301 in Ingelmunster.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier