Heilige Familie Kortrijk voor rechter na wanhoopsdaad patiënt

Het psychiatrisch ziekenhuis moet zich verantwoorden voor de dood van een patiënt. © JVGK
Axel Vandenheede

Psychiatrisch ziekenhuis Heilige Familie in Kortrijk moet zich voor de rechtbank verantwoorden voor de dood van een patiënt. “Ze wisten daar dat hij met zelfmoordneigingen kampte, maar hebben hem niet in het oog gehouden. Met fatale gevolgen”, stelt de familie.

Geert Loeters (54) uit Langemark verbleef in december vorig jaar in het psychiatrisch ziekenhuis Heilige Familie in Kortrijk. Daar stapte hij zelf uit het leven. Intussen is bekend dat zijn vrouw Ann Dejaegere en hun zoon Thomas het ziekenhuis voor de rechter dagen. “Er is sprake van nalatigheid”, stelt Ann Dejaegere. “Geert heeft eerst een tijd in Pittem verbleven en kwam dan in Kortrijk terecht.”

“Twee weken voor hij daar terechtkwam, heb ik een mail gestuurd naar de Heilige Familie om zijn situatie uit te leggen. Hij had al twee zelfmoordpogingen achter de rug en we vreesden dat hij nog zou proberen om zich van het leven te beroven. Daarna heb ik ook nog met de sociale assistent daarover gesproken. Ik kreeg telkens te horen dat ze hem in het oog gingen houden. Dat is dus niet gebeurd.”

Vierde keer

De vrouw beklemtoont dat ze er met haar klacht voor wil zorgen dat er geen dergelijke zaken meer kunnen gebeuren. “We eisen geen schadevergoeding, zoals her en der wordt beweerd, we willen enkel aan de alarmbel trekken. Vooral in de Heilige Familie moet er veel veranderen. We hebben ons licht opgestoken bij diverse andere psychiatrische ziekenhuizen en daar werken ze anders. We zijn er zeker van dat als Geert daar opgenomen was geweest, dit niet gebeurd zou zijn.”

Heilige Familie Kortrijk voor rechter na wanhoopsdaad patiënt

Patrick Cokelaere, algemeen directeur van het psychiatrisch ziekenhuis Heilige Familie in Kortrijk, betreurt enorm wat er in december vorig jaar gebeurde. “Het is een drama als iemand beslist om zich van het leven te beroven”, stelt hij. “Als zoiets gebeurt, faalt iedereen die deze persoon op de een of andere manier begeleidt. Jammer genoeg gebeuren dergelijke zaken ook veel te vaak. In Vlaanderen proberen dagelijks 28 mensen zichzelf van het leven te beroven. Drie van hen slagen daar ook in. Daarbij gaat het om zowel jonge als oude personen.”

“Ik werk nu al een kleine dertig jaar voor Heilige Familie en het is de vierde keer dat een patiënt zelfmoord pleegt. Dat went voor alle duidelijkheid nooit. Velen die met zelfmoordgedachten rondlopen, wachten overigens tot ze eens naar huis mogen om zich van het leven te beroven. Dat is nu dus niet gebeurd.”

Goede huisvader

De vraag is of het psychiatrisch ziekenhuis Geert Loeters niet beter had moeten observeren. “We stellen alles in het werk om de patiënten zo goed mogelijk in het oog te houden, maar dat elke minuut van de dag doen gaat niet. Wat dit spijtige voorval betreft: de persoon in kwestie verbleef in een meerpersoonskamer en had ook een kamergenoot. Maar die mocht op een bepaald moment naar huis. De volgende dag zou hij een nieuwe kamergenoot krijgen. In de tijd dat hij alleen was, heeft hij zelfmoord gepleegd.”

De familie stelt dat het psychiatrisch ziekenhuis in de fout is gegaan en trekt naar de rechtbank. “Dat is haar goed recht”, besluit Patrick Cokelaere. “In het verleden is dat nog gebeurd. In elk geval: Heilige Familie heeft een inspanningsverbintenis ondertekend waarin gesteld wordt dat het als een goede huisvader over zijn patiënten waakt. Dat hebben we gedaan, nalatigheid kan ons niet worden aangewreven. Bij alle vorige dergelijke rechtszaken heeft de rechtbank altijd geoordeeld dat de instelling in kwestie niet in de fout ging.” (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier