Heilig-Magdalenakerk kiest voor infraroodverwarming: “Pioniers in Vlaanderen”

De Magdalenakerk wordt een 'ecokerk'. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Heilige-Magdalenakerk wordt als eerste kerk in ons bisdom een ‘ecokerk’ die radicaal kiest voor duurzame energie. Als eerste kerk in ons land gebruikt zij infraroodverwarming.

De stookolie-installatie van de Heilige-Magdalenakerk was aan vervanging toe. Een klus die de kerkfabriek een half miljoen euro zou kosten. Bijgevolg keken voorzitter Koen Seynaeve en secretaris Koen Dekorte uit naar een duurzaam en goedkoper alternatief om de kerk te verwarmen én beter te verlichten.

Zopas werd in de Heilige-Magdalenakerk infraroodverwarming van het type lange golf geïnstalleerd. “Het gaat om pionierswerk, dat in Vlaanderen nog niet ingeburgerd is in het kerkelijk erfgoed”, stelt Koen Dekorte, secretaris van de kerkfabriek. Het grote voordeel is dat infraroodverwarming zonaal kan gebruikt worden, terwijl bij klassieke luchtverwarming het volledig kerkvolume moet opgewarmd worden.

Proeftuin

De installatie van deze duurzame vorm van verwarmen, die geen CO2 uitstoot, kostte de kerkfabriek amper 50.000 euro. Daarnaast werd geïnvesteerd in ledverlichting, met sensoren die het licht automatisch dimmen of uitschakelen bij voldoende sterk zonlicht, wat de totale investeringskosten op ongeveer 100.000 euro brengt. De ledverlichting betekent voor de kerkfabriek in elk geval een energiebesparing van 6.872,87 euro per jaar.

“Ons gigantisch glasraam wordt elke morgen en avond op dezelfde manier verlicht. Een geschenk voor al wie de kerk passeert. Alleen jammer dat we op ons dak geen zonnepanelen mogen plaatsen in de Unesco-werelderfgoedstad en we dus nog niet klimaatneutraal zijn”, aldus Koen Dekorte.

Alleen jammer dat we geen zonnepanelen mogen plaatsen op ons dak

Voor klimaatschepen Minou Esquenet is de Heilige-Magdalenakerk een belangrijke proeftuin om als stad en gemeenschap energiezuiniger en duurzaam te worden. “Tegen 2030 moet Brugge zijn uitstoot met 40 procent verminderen. De stad wil af van de fossiele brandstoffen en heeft daarom een intern klimaatteam samengesteld, met vertegenwoordigers van alle stadsdiensten. Maar er zijn ook inspanningen vereist van de gemeenschap. Deze kerk geeft het goede voorbeeld.”

Koen Malfliet, stafmedewerker bij Ecokerk, looft de inspanningen van de Heilige-Magdalenakerk om klimaatneutraal te worden. “Wetenschappers stellen dat het vijf voor twaalf is. We kunnen de temperatuurlimiet van 1,5 graden Celsius opwarming nog halen, enkel als de netto uitstoot in 2050 wereldwijd herleid is tot nul.”

Ecospiritualiteit

“Een ecokerk is actief op drie assen”, vervolgt Koen Malfliet. “Via ecospiritualiteit motiveren we mensen tot een ecologische levensstijl en ethiek. We geven via de as ecopraktijk concrete tips voor een duurzame werking. De derde as is deelname aan maatschappelijk debat en politieke actie. Voor Ecokerk staat ecologie altijd in relatie met de strijd tegen armoede en onrecht, bij ons en wereldwijd. De werking van de Heilige Magdalenakerk, die openstaat voor vele verbindende initiatieven en organisaties, zoals Yot, past dit perfect toe en is een voorbeeld voor vele andere kerken die nog werken aan een eigen klimaatplan.”

Al twee jaar lang is er een haalbaarheidsstudie bezig voor de toekomst van de Heilige-Magdalenakerk. Die wordt binnenkort afgerond. “Wij kiezen resoluut niét voor herbestemming, maar voor herwaardering van de Heilige-Magdalenakerk”, zegt Koen Dekorte. Ook al zijn er geen zondagsmissen meer in deze aparte kerk, waar een schommelstoel en een koffiebar geïnstalleerd werden. De vereniging Yot organiseert er eigenzinnige, ook wereldse maar altijd spirituele activiteiten. Toerisme Vlaanderen heeft de Magdalenakerk overigens aangeduid als één van de elf Vlaamse erfgoedlocaties die kunnen toetreden tot een netwerk van inspirerende meetinglocaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier