Heidi wint haakwedstrijd met truitje voor haar blindengeleidehond

Heidi met haar boezemvriendin Odette.© gf
Heidi met haar boezemvriendin Odette.© gf
Redactie KW

Het Nederlandse tijdschrift Art of Yarn lanceerde onlangs een haakwedstrijd, waaraan Heidi Callewaert (50) uit Ardooie met succes deelnam: met het truitje dat ze voor haar blindengeleidehond Odette heeft ontworpen, won ze de eerste prijs.

Heidi’s liefde voor haken zit er al van kleins af aan in. Wanneer ze haar mama en tantes en grootmoeders bezig zag met handwerk, wou ze dat absoluut ook eens proberen. Tegenwoordig haakt Heidi dagelijks: “Zodra ik een momentje tijd vind, ga ik aan de slag. Momenteel ben ik vooral gefocust op het maken van ontwerpen voor een boek dat ik ooit wil uitgeven met mijn eigen haakpatronen en daar kruipt toch heel wat tijd in.”

Hoewel Heidi slechtziend geboren is, heeft ze naar eigen zeggen weinig last van deze visuele beperking: “Ik ben geboren met slechts vijf procent zicht, maar ik heb het nooit anders geweten en ik probeer altijd het beste uit iedere situatie te halen. Ik ben nu eenmaal erg optimistisch ingesteld. Om te haken, gebruik ik bepaalde hulpmiddelen, zoals een loepbril. Mijn levensmotto luidt: ‘You don’t need eyes, but you need vision’.”

Hondentruitje

Het thema van de wedstrijd voor het tijdschrift was ‘een regenachtige zomerdag’: “Een beetje een treurig thema, vond ik, maar uiteindelijk past het wel bij het Belgische weer”, lacht Heidi. Een andere abonnee stelde aan het magazine op Facebook de vraag of ze ook patronen hebben voor hondentruitjes en dat bracht Heidi op het idee om een truitje te creëren voor haar blindengeleidehond Odette.

Heidi en Odette zijn samen sinds februari 2017 en sindsdien onafscheidelijk. Odette is afkomstig van de vzw Vrienden der Blinden, een centrum voor blindengeleidehonden in Koksijde: “Mijn Odette is mijn boezemvriendin. Wij zijn altijd samen.” Bij Vrienden der Blinden werkt Heidi zelf ook als vrijwilliger. Ook al is dat in deze periode wat minder frequent, in normale omstandigheden zet ze zich in om regelmatig evenementen te organiseren, zoals de inzameling van de plastic dopjes.

Met het vervaardigen van het truitje is Heidi drie maanden lang intensief bezig geweest: “Vooral het ontwerpen van het patroon vergt veel tijd. Het haken zelf gaat heel wat sneller.” Haar inspanningen werden beloond, want Art of Yarn besloot dat Heidi’s ontwerp het beste was. “Ik had het totaal niet verwacht, maar ik veronderstel dat ze mijn ontwerp hebben gekozen door de variëteit aan steken en door de verschillende garen. Het resultaat was erg kleurrijk. Ik heb mijn creatie ‘Lady Odette’s Rainy Summer Sweater’ genoemd.” (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.