Heidi Vanhee wil wandelaars opvrolijken met haar beschilderde stenen

Heidi Vanhee toont samen met zoontje Lucas en dochtertje Louise enkele van hun happy stones.© foto KV
Heidi Vanhee toont samen met zoontje Lucas en dochtertje Louise enkele van hun happy stones.© foto KV
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Wie op wandel gaat in Zwevezele kan daar vanaf nu beschilderde stenen van Heidi Vanhee (38) terugvinden. De Zwevezeelse wil zo wandelaars en kinderen een geluksmoment bezorgen. “Wie wil, mag de stenen meenemen en op een andere plaats verstoppen, zo reizen ze hopelijk de wereld rond.”

‘Happy Stones’ is een project dat sinds de coronacrisis aan populariteit heeft gewonnen. Het concept is simpel: stenen beschilderen, ze verstoppen, er zelf naar op zoek gaan en ze opnieuw verstoppen. De Facebookgroep Happy Stones WVL van Angélique Dorny uit Langemark telt na zeven maanden zo’n 4.700 leden. Een simpele scroll op Facebook levert al tal van plaatjes op met kleurrijke stenen.

Toen Heidi Vanhee (38) uit Zwevezele vorige week ging wandelen met haar zoontje Lucas (6) en dochtertje Louise (4), sprong Lucas een gat in de lucht toen hij zelf een happy stone vond. “Ik zocht al even een nieuwe hobby. Toen ik zag hoe blij mijn zoontje was met de steen, besloot ik om er zelf ook in te vliegen”, vertelt Heidi. “Ik startte zelf een Facebookpagina ‘Kei Tof’, en kocht verf, stiften en natuurlijk een hoop stenen.” Heidi is nog maar een week bezig, maar spendeerde toch al ettelijke uren aan de livingtafel met het beschilderen van stenen. “Ik ben er echt een beetje verslaafd aan geraakt. Het is de ideale hobby waar ik mijn creatieve ei in kwijt kan.”

Verzamelwoede

Bovendien is het goed voor de conditie. “Door de stenen te verstoppen en er zelf te zoeken, ben je nog eens buiten met de kinderen”, zegt Heidi. Ook haar kinderen zijn enthousiast: “Ik maak telkens twee exemplaren, zodat Lucas en Louise geen ruzie hoeven te maken. Het is al gebeurd dat ik hetzelfde figuurtje nog eens moet tekenen, omdat ze de stenen gewoon zelf willen houden”, lacht de mama.

“Ik merk dat steeds meer mensen de smaak te pakken krijgen. Ook op school zijn de beschilderde stenen een gespreksonderwerp geworden. Wie weet wordt het ooit een ding om de verschillende soorten te verzamelen”, zegt Heidi. Toch is nog niet iedereen mee met de trend. “Soms passeren er nog eens foto’s van mensen die zo’n steen hebben gevonden en niet weten wat ze ermee moeten doen.”

Diverse figuren

Heidi schilderde al diverse figuren op de stenen zoals Minnie Mouse, Pokémon en de mannetjes van M&M’s. Om mij kennis te laten maken met het concept, toont Heidi me hoe ze te werk gaat. “Het is heel simpel. Je hebt enkel keien, verf, een potlood, stiften en vernis nodig. Eerst en vooral geef ik de steen een witte onderlaag om er daarna een tekening op te zetten. Een sjabloontje kan je het best afdrukken van je computer.”

Speciaal voor de gelegenheid maakt Heidi een steen met het logo van De Krant van West-Vlaanderen. “Daarna kleur ik ze in met stift, zo kan je gedetailleerder werken. De laatste stap is vernissen, zodat ze waterbestendig zijn.” Heidi raadt aan om dit buiten te doen, omdat de vernis een nogal indringende geur kan hebben.

“Wie een steen vindt, kan die ofwel houden ofwel op een andere plaats verstoppen”

“Voilà, nu zijn ze klaar om verstopt te worden.” De zin is nog maar pas uitgesproken, of Lucas en Louise staan al beneden. Klaar om te vertrekken naar het Sportpark in Zwevezele. “Onderaan de steen zet ik ‘Kei tof WVL’, de naam van de Facebookgroep. Wandelaars die de steen vinden, kunnen er een foto van trekken en op de groep plaatsen.” De vinder heeft twee opties: “Ofwel verzamel je de stenen en houd je ze bij, ofwel verstop je ze op een andere plaats. Zo hoop ik dat mijn stenen heel Vlaanderen rondreizen. Of wie weet nog verder”, glimlacht Heidi.

Na een kleine zoektocht in het Sportpark en het Kasteelpark heb ik zelf helaas geen happy stones gevonden. Wie weet jij wel?

Wil je zelf een steen beschilderen? Bekijk de video hieronder en word lid van ‘Kei tof WVL’ op Facebook.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.