Hefportiek als uitkijkpunt op Moleneiland

Tijs Naert, Piet Mestdagh, Bart Callaert, Alain Top, Lieven Dejonckheere en Dominique Windels.© LOO
Tijs Naert, Piet Mestdagh, Bart Callaert, Alain Top, Lieven Dejonckheere en Dominique Windels.© LOO
Redactie KW

Na restauratie heeft de stad Harelbeke, samen met de Vlaamse Waterweg, de hefportiek van de oude stuw teruggeplaatst op het Moleneiland. De constructie is toegankelijk voor het publiek en wordt zo een unieke uitkijkpunt over de omgeving van de Leie en de stad.

Dit hefportiek bediende de oorspronkelijke stuw, die in 1972 in gebruik werd genomen. De schuiven van de oude stuw werden via kabels en een motor bediend vanuit de hefportiek. De oude hefportiek verdween echter bij de vernieuwing van de sluis bij de Leiewerken.

Uitkijkpunt

Door deze constructie om te bouwen tot een uitkijkplatform en ze te verplaatsen naar de tip van het Moleneiland, blijft het hefportiek toch behouden. Het was de uitgelezen plek om een uitkijkpunt te creëren. De tip van het Moleneiland biedt een goed zicht op de stuw, de sluis en op het verderop gelegen centrum van Harelbeke.

“Het is een bekroning op het einde van de werken op en rond het Moleneiland. De portiek is een nieuw stukje industrieel erfgoed naast de site van de Ban- en Bloemmolens op dit eiland”, aldus schepen van Stadskernvernieuwing Tijs Naert (Groen).

Toeristische attractie

Schepen van Toerisme Dominique Windels (Vooruit) ziet opportuniteiten. “De omgeving biedt tal van toeristische mogelijkheden: waterkunstwerken, industrieel erfgoed, rustpunt op het Moleneiland of tearoom de Banmolens, natuur, de vispassage en de omgeving. Al deze elementen vormen een gevarieerde mix waar elkeen zijn gading in zal vinden.”

Een ruime trappenpartij aan de voet van de hefportiek geeft vanaf de kade toegang tot een verlaagd plein aan het water. Zo komen bezoekers tot vlakbij het water, op de plek waar de Leie en de oude Leiearm samenstromen. (PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.